Nieuwe dienstregeling bij Connexxion met elektrische bussen

Op 22 juli 2018 gaat de nieuwe dienstregeling voor bussen in Noord-Holland in. Met de nieuwe dienstregeling worden er nieuwe bussen ingezet: een deel van de routes zal gereden worden door volledig elektrische bussen.

Duurzaamheid bij Connexxion
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Connexxion. Zo worden er bij de start op 22 juli 21 elektrische midibussen (van het Chinese merk BYD) ingezet. Tegen het einde van dit jaar stromen er nog 62 Nederlandse VDL elektrische midi-bussen in. Opladen vindt plaats bij de vestigingen Den Helder, Hoorn en Alkmaar. Ook worden er nieuwe (zeer schone) dieselvoertuigen ingezet, van 12 en 18 meter lang. De midi-bussen zijn 9 meter lang en bieden 22 zitplaatsen. De eis van de Provincie in de aanbesteding voor openbaar vervoer is dat uiterlijk 1 januari 2025 50% van de bussen en auto’s zero emissie is.

Connexxion heeft ervoor gekozen om in Noord-Holland Noord zoveel als mogelijk elektrische bussen in te zetten vanwege hun bijdrage in het terugbrengen van de CO2-uitstoot, en om de reiziger een schone manier van vervoer te bieden. Elektrische bussen vereisen een andere innovatieve techniek van batterijen en opladen dan elektrische auto’s. Connexxion is hierin koploper en daarin trekken ze gezamenlijk op met busleveranciers. Deze markt ontwikkelt zich erg snel maar brengt wel uitdagingen met zich mee. Connexxion rijdt in deze concessie met een gevarieerd wagenpark, zodat vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd en het juiste materieel op het juiste moment wordt ingezet.

Elektrische bussen in Hoorn
Connexxion zet nu niet vast op welke lijnen een elektrische bus zal rijden. Afhankelijk van het moment en de drukte worden er verschillende types bussen ingezet. Op lijn 14 tussen het station en Kersenboogerd, via het centrum, zal wel veelal de elektrische bus ingezet worden.

F