NK Tegelwippen: help mee om Hoorn groener te maken

Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze voor groen? De gemeente Hoorn doet dit jaar voor het eerst mee aan deze competitie die plaatsvindt vanaf 21 maart  tot en met 31 oktober. Inwoners die hun tuintegels vervangen voor groen, kunnen dat doorgeven via www.nk-tegelwippen.nl. Dit doen we als gemeente ook. Help ook mee om Hoorn nog groener te maken en maak kans op een mooi prijzenpakket.

 

Waarom doet de gemeente mee aan het NK Tegelwippen?
Wethouder Simon Broersma: “Ik vind de deelname aan het NK tegelwippen erg belangrijk. Het stimuleert bewoners maar ook de gemeente om zoveel mogelijk te vergroenen. Groene tuinen en een groene openbare ruimte laten meer regenwater door, geven verkoeling bij hete zomers en zijn gunstiger voor dieren zoals vogels en insecten. Daarnaast worden mensen gewoon vrolijker van groen. Een mooi voorbeeld is de Breeuwer in de Risdam. Op initiatief van een aantal inwoners maken stenen daar momenteel plaats voor meer groen en een blote voetenpad.”

  

Wat is het NK Tegelwippen?
Het NK Tegelwippen wordt voor de derde keer georganiseerd en stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, te vergroenen. Tijdens eerdere edities zijn ruim 1,6 miljoen tegels gewipt in voor- en achtertuinen, op stoepen, schoolpleinen en openbare pleinen. Er werd meer dan 14,5 hectare vergroend. Dit jaar doen bijna 100 gemeenten mee. De gemeente die de meeste tegels per 1.000 inwoners wipt, wint de Gouden Schep. Er is ook een prijs voor de gemeente met de meeste verwijderde tegels. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op mooie prijspakketten. Meer informatie en de actuele tegelstand is te vinden op https://nk-tegelwippen.nl.

Draag jij je steentje bij?
Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van onze gemeente Hoorn opgeteld. Wil je weten welk groen je het beste kan planten? Lees hier alle snelle doe-het-zelf tips over tuinen.

 

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F