Onkruid duurzaam te lijf met onkruidbranders

De gemeente Hoorn bestrijdt het onkruid in de stad op een duurzame manier. Dat gebeurt met onkruidbranders, waarbij de plantjes gekookt worden. Daarmee komen er geen bestrijdingsmiddelen in het milieu terecht. De gemeente Hoorn gebruikt de onkruidbranders dit jaar als proef.

Vorig jaar besloot de gemeente Hoorn al om alleen nog met biologische bestrijdingsmiddelen te spuiten. Sinds dit jaar is het landelijk verboden om onkruid op straat te spuiten, ook met biologische middelen.

Rijdende onkruidbranders

De gemeente Hoorn heeft drie rijdende onkruidbranders gehuurd om het onkruid op straat te bestrijden. Het zijn combinaties van een klein trekkertje, met een brander aan de voorzijde. De brander werkt op LPG. Deze combinaties rijden over de bestrating om het onkruid te verhitten.

Het gebruik van deze onkruidbranders in Hoorn is allereerst een proef. Dit jaar wordt bekeken of drie machines genoeg zijn om de straten voldoende onkruidvrij te houden. Ze zijn de gehele zomerperiode actief, tot eind oktober.

Het verhitten van onkruid

Onkruidbranders verhitten het onkruid zonder het te verbranden. Er blijft dus geen zwart geblakerd onkruid achter, maar licht gekookte plantjes. Al na een paar dagen is goed te zien dat het onkruid afsterft. Licht koken van het onkruid kost minder energie en het is ook effectiever. De hergroei van onkruid gaat namelijk minder snel.

Voorkomen van schade

De machines blijven op enige afstand van gevels, auto’s, heggen en andere obstakels. Dat gebeurt om te voorkomen dat de warmte van de machine schade veroorzaakt. Het kan daardoor zijn dat er op die plekken nog iets meer onkruid achterblijft.

De machines rijden stapvoets en zijn niet gevaarlijk voor wandelaars. Het is alleen niet verstandig de branders aan te raken.

Verbod op gebruik bestrijdingsmiddelen

Sinds 15 maart 2016 is het in Nederland verboden om bestrijdingsmiddelen te gebruiken op openbare bestrating. De gemeente Hoorn was vorig jaar al gestopt met het gebruik van het chemische middel Roundup. Hoorn gebruikte als alternatief een milieuvriendelijk biologisch middel, maar ook dat mag niet meer.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F