Energiestrijd Horeca Hoorn

Twaalf horecaondernemers in Hoorn zijn donderdag 24 november de Energiestrijd aangegaan. Drie maanden lang doen horecazaken De Beiaard, De Klinker, Duvels, The Eighties, Salento, Het Huis Verloren, JP Coen, De Ridderikhoff, De Tuynkamer, De Zwarte Olifant, Koning Pannenkoek en Local vanaf 24 november het maximale om energie te besparen. De uiteindelijke winnaar van de strijd wordt begin maart bekend gemaakt.

De Energiestrijd is een initiatief van innovatieplatform Meneer de Leeuw en Puur Hoorn. Het belangrijkste issue voor de organisatie van de Energiestrijd is klimaatverandering als gevolg van de groeiende CO2 uitstoot. ,,We willen met de Energiestrijd bewustzijn creëren bij ondernemers en andere ondernemers inspireren”, aldus Samir Bashara, wethouder van het duurzaamheidsprogramma Puur Hoorn.

De nulmeting van de bedrijven vindt plaats in week 47 en 48 tijdens een schouw door de organisatie. Vanaf dat moment moeten de horecazaken om de twee weken de meterstanden doorgeven Om het energieverbruik goed te begrijpen wordt het verbruik per minuut, kwartier of uur gemonitord. Zo zien deelnemers direct de impact van bijvoorbeeld verlichting, terrasverwarmers en apparatuur, zoals espressomachines, bakplaten en koelsystemen.Meneer de Leeuw heeft een analyse gemaakt waaruit blijkt dat een horecaondernemer dagelijks gemiddeld 22 euro kwijt is aan energie en 11 euro aan gas.

Om de Energiestrijd kracht bij te zetten, organiseren de restaurants begin maart ook een ‘Low Carbon Diner’ oftewel hebben zij een klimaatneutraal dagmenu. Houdt voor meer informatie Energiestrijd.nl in de gaten.

 

 

F
F