Hoorn – VOC fluitschip uit afvalplastic

Van Antarctica naar Hoorn
De poolreizigers Edwin en Liesbeth ter Velde zijn na een bijzonder avontuurlijke expeditie op de zuidpool (www.clean2antarctica.nl) neergestreken in Hoorn. Na eerder een terreinwagen gemaakt te hebben uit afvalplastic, aangedreven door zonne-energie, is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging. De bouw van het Hoornse VOC fluitschip. Niet van eikenhout, maar gemaakt uit jouw afvalplastic.

Een wereld zonder afvalplastic
Het doel van het project is ’iedereen laten ontdekken; weggooien is zonde!‘ Afval bestaat niet. Er is toch geen molecuul in het materiaal veranderd? Afval is grondstof. Het is niet waardeloos, maar waardevol. En dat is wat het koppel steeds weer laat zien in hun uitdagende projecten. Help mee en ervaar zelf: ‘weggooien is zonde!’

Met dit project hopen Edwin en Liesbeth zoveel mogelijk inwoners te inspireren om mee te helpen. Wanneer je zelf afvalplastic verzamelt, sorteert en in stukjes knipt, gebeurt er iets magisch! Je ervaart dan hoe het is om van afval een waardevolle grondstof te maken. Iedereen kan en mag mee doen. Denk aan:
-> Stadsjutten; het verzamelen van afvalplastic
-> Meebouwen aan de locatie en werkplaatsen
-> Meedenken over de ontwikkeling van sterke planken en balken gerecycled uit laagwaardig afvalplastic
-> Inbrengen van je kennis over historische schepen
-> Maken en uitvoeren van educatie programma’s
… en nog eindeloos veel meer.

Begin klein, start vandaag
De bouw van het schip zal 5 tot 10 jaar in beslag nemen en brengt een aantal technologische en nog niet eerder opgeloste uitdagingen met zich mee. Dat maakt dat dit project een gedurfd avontuur is. Net als in de Gouden Eeuw, waarbij de Hoornse reder Pieter Jansz. Liorne (1561-1620) indertijd werd uitgelachen om het ontwerp dat hij had gemaakt voor het eerste fluitschip. Maar eenmaal gebouwd bleek het schip een groot succes te zijn. Wat Edwin en Liesbeth gaan doen is ook niet normaal. Toch zetten ze door, omdat met de bouw van dit schip oplossingen worden gevonden voor een schonere en duurzamere stad. Hopelijk wordt dit schip dus ook een groot succes. Maar ze beginnen klein, met een zeventiende-eeuws werkbootje van een meter of zes, dan een speeljacht, een spiegeljacht en vervolgens een fluitschip. Allemaal gemaakt uit afvalplastic en allemaal gebouwd om echt mee te kunnen varen.

Stadsjutters gezocht
Help jij mee om afvalplastic uit de vuilnisbakken van Hoorn te redden? Afvalplastic is de waardevolle grondstof waarmee wij historische schepen willen bouwen. Wil jij samen met vrienden mee doen met het inzamelen? Ook leuk voor een klas of vereniging. Meld je hier gratis aan als stadsjutter en ontvang een persoonlijke uitnodiging voor een aftrap samen met andere stadsjutters.

Wil je meer weten? Kom dan naar een van de informatieavonden in Cinema Oostereiland of mail Edwin en Liesbeth, info@clean2antarctica.nl

F
F