Hoorn – update bijenkast stadhuis

De Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar want ze verdwijnen massaal. Terwijl ze cruciaal zijn voor de productie van ons voedsel. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Om de bijen te helpen heeft de gemeente Hoorn in april bijenkasten geplaatst op het dak. We nemen nu samen met imker Jan Koomen een kijkje om te zien hoe het met de bijen gaat.

‘’Het gaat goed met de bijtjes, dus hoef ik er weinig aan te doen’’ vertelt Jan. Hij vertelt over de productie van honing: In de bijenkast zitten nu ongeveer 80.000 bijen die hun nectar uit Hoornse bloemen halen. De nectar die ze verzamelen nemen ze mee in hun honingmaag (die maar een speldenknop groot is). In die maag zit een speciaal filter die ervoor zorgt dat de honing niet verteerd wordt door de bij en dus goed aankomt na hun tocht naar de bijenkast. In de honingraden maken de bijen honing die door de imker onderhoud worden. De wax schraapt jan van de honingraden waarna de honing uit de honingraden geslingerd wordt in een grote ketel. Met een klein kraantje aan de ketel kan je de opgevangen honing tappen. In het filmpje zie je hoe imker Jan Koomen dat doet.

Help mee!
De grootste bedreiging voor de bijen is het tekort aan voedsel en nestgelegenheid.  Je kan zelf heel eenvoudig met de juiste bloemen en planten je tuin of balkon inrichten. Gebruik ook geen bestrijdingsmiddelen meer in je tuin en kies voor natuurlijke middelen om onkruid en ongedierte te bestrijden. Online vind je veel informatie en tips.
F