Hoorn – update bijenkast stadhuis

Om de bijen te helpen heeft de gemeente Hoorn in april bijenkasten geplaatst op het dak. Het type bijenvolk dat in de bijenkast zit is zachtaardig, zijn goede overwinteraars en halen veel honing, volgens imker Jan Koomen. Er zitten wel 80.000 bijen in de kast die hun nectar uit Hoorns bloemen halen. Vandaag kwam Jan langs om de honing uit de bijenkast te oogsten. Het is een mooie opbrengst waar we binnenkort op het stadhuis van mogen proeven en Jan aan de liefhebber verkoopt.

Hoe wordt honing gemaakt?
Honingbijen bouwen hun nest op uit de was in een honingraat en zijn het meest actief in de lente, wanneer ze pollen verzamelen. De cellen van een bijenraat hebben meerdere functies, één daarvan is het opslaan van stuifmeel en honing. Vandaag is de eerste honing uit de kasten gehaald. Daar zit nog een heel proces achter. De wasdekseltjes van de ca. 70 volle honingramen die de bijenkast telt, worden met een speciale ontzegelvork van de raten weggenomen. Zo komt de honing uit de cellen. De raten worden in een honingslinger geplaatst waardoor de honing uit de cellen wordt geslingerd door de centrifuge. Dit proces kun je zien in de filmpjes op ons YouTube kanaal.

Help mee!
De grootste bedreiging voor de bijen is het tekort aan voedsel en nestgelegenheid.  Je kan zelf heel eenvoudig met de juiste bloemen en planten je tuin of balkon inrichten. Gebruik ook geen bestrijdingsmiddelen meer in je tuin en kies voor natuurlijke middelen om onkruid en ongedierte te bestrijden. Online vind je veel informatie en tips.
F
F