Enthousiaste inwoners starten samen met partners van Puur Hoorn duurzaam initiatief

In de week voor de landelijke opschoondag wordt in Hoorn een unieke ‘Afval Loterij’ georganiseerd. Iedereen kan gratis meedoen door zwerfafval te rapen. Met een app kan het afval geregistreerd worden als lot. Zo maakt iedereen kans op leuke prijzen. De loten liggen letterlijk voor het oprapen!

De loterij wordt georganiseerd door een groep enthousiaste inwoners samen met Intermaris, Stichting Netwerk, Puur Hoorn en ‘Voor een mooie stad’. In vrijwel elke wijk van Hoorn zijn individuen of groepjes nu al actief met het schoonhouden van de straat. Met deze speciale actie hopen zij dat er nog veel meer mensen meedoen. De uitdaging is om samen 5.000 stuks zwerfafval te gaan rapen. Iedereen kan nu al meedoen aan de uitdaging die eindigt met de trekking van de loterij op de landelijke opschoondag op 21 maart.

Meedoen is simpel
U heeft slechts een mobiele smartphone en een vuilniszak nodig. Afvalgrijpers kunt u gratis ophalen bij de wijkcentra. Foto’s van het geraapte zwerfafval plaatst u in de app Litterati. Deze app wordt wereldwijd gebruikt voor het in kaart brengen van zwerfafval. In de app is een zogenaamde challenge genaamd ‘Afval Loterij’ aangemaakt. Door mee te doen aan deze challenge, maakt u automatisch kans op leuke prijzen zoals een compleet verzorgde dag naar Artis, kaartjes voor musea, bioscoop, events, kortingsvouchers bij lokale winkels en nog veel meer. De winnaars worden op 21 maart om 16.00 uur feestelijk bekend gemaakt in Praethuys ‘t Slot op de van Beijerenstraat 89. Iedereen is welkom.

Samen lopen is leuker
In de wijken van Hoorn gaan verschillende groepjes lopen. Op de actiepagina voorhoorn.nl kunt u zien waar en wanneer u kunt aansluiten. U kunt ook zelf aankondigen te gaan lopen en anderen oproepen om zich bij jou aan te sluiten.

Wat ligt er op straat?
Het doel is om naast Hoorn schoon te maken, ook data te verzamelen over zwerfafval. Hiermee kan visueel gemaakt worden hoeveel en welk soort afval waar ligt. Zo krijgen we inzicht en kunnen fabrikanten sneller overtuigd worden om over te gaan op milieuvriendelijke verpakkingen. De actie kunt u tijdens de challenge live volgen via voorhoorn.nl

 

 

F
F