Puur Hoorn op het water

Op vrijdag 10 april namen Leerwerkbedrijf Oostereiland en Watertaxi Hoorn hun historische boten met elektrische motor officieel in gebruik. Beide projecten kwamen mede tot stand door een bijdrage uit de initiatievenpot van Puur Hoorn.

Puur Hoorn watertaxi
Watertaxi Hoorn heeft haar vloot uitgebreid met een historische sloep met elektromotor. De elektromotor kan op vol vermogen maar liefst tien uur draaien. De sloep uit 1956 is volledig gerenoveerd en geschikt gemaakt als watertaxi en rondvaartboot. De elektromotor is schoon, zuinig en ook heel stil. De sloep zal duidelijk herkenbaar zijn als Puur Hoorn Watertaxi. Er liggen Puur Hoorn kussens in de boot, de sloep zal varen met Puur Hoorn vlag en logo, het roer is groen en de buitenzijde is voorzien van een groen koord.

Leerwerkbedrijf Oostereiland
Ook Leerwerkbedrijf Oostereiland (LWBO) wilde een bootje duurzaam renoveren. Het gaat om een traditioneel Fries kerkebootje uit 1900, waarmee de boeren vroeger op zondag naar de kerk voeren. De deelnemers van het Leerwerkbedrijf Oostereiland (LWBO) zijn bezig met het opknappen van het casco, de betimmering en maken nieuwe kussens en dekzeilen. Deelnemers van het LWBO kunnen hier rondvaartjes mee maken en het scheepje kan ook ingezet worden voor evenementen in de haven van Hoorn.

Puur Hoorn op het water
Wethouder Samir Bashara is enthousiast over de twee initiatieven. ‘De keuze om met Watertaxi Hoorn en Leerwerkbedrijf Oostereiland samen te werken was snel gemaakt. Het past goed in ons Puur Hoorn programma. Dit soort duurzame renovaties betekent een nieuw leven voor bestaande en historische schepen en geeft concreet invulling aan het thema duurzame mobiliteit. Daarmee zijn deze schepen een inspirerend voorbeeld voor de vele boten en schepen die in onze haven rondvaren. Je kunt niet om de voordelen heen: schoner, zuiniger en stiller. Kortom, dit heeft toekomst.’

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F