Puur Hoorn wijkaanpak in Risdam-Zuid boekt resultaat

In de Risdam-Zuid hebben bewoners voor ruim 225.000 euro geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van hun woning. De gemiddelde energiebesparing die dit per opleverde was ruim 12 procent. Dit naar aanleiding van de Puur Hoorn wijkaanpak die de gemeente Hoorn, samen met Duurzaam Bouwloket en Produbo startte.

De gemeente Hoorn liet Duurzaam Bouwloket  in Risdam-Zuid van 17 verschillende woningtypen een maatwerkadvies maken. Vervolgens werden bewoners uitgenodigd voor een informatieavond, waar ruim 250 bewoners meer informatie kregen over de mogelijkheden om hun woning energiezuiniger te maken.

Collectieve inkoop
Na de informatieavond kregen bewoners de mogelijkheid om zich op te geven voor een collectieve inkoop, die begeleid werd door Produbo en Duurzaam Bouwloket. Deze collectieve inkoop resulteerde uiteindelijk in een inkoop van energiebesparende maatregelen bij 88 woningen met een waarde van ruim 160.000 euro. Meest populaire maatregelen waren vloerisolatie, CV tuning, spouwmuurisolatie en zonnepanelen.

Doe-het-zelf dag
Naast de collectieve inkoop bezochten bijna 50 bewoners ook een doe-het-zelf dag. Hier kregen zij uitleg over dakisolatie, vloerisolatie en het monteren van zonnepanelen.

Bewonersinitiatief Kaarder/Volder
De familie Blokdijk heeft zelf het initiatief genomen om hun buren van de Kaarder en de Volder te enthousiasmeren voor een gevelrenovatie. Dit om energie te besparen, voor meer comfort te zorgen en om de uitstraling van de woning te verbeteren. Samen met Duurzaam Bouwloket, makelaar Westfries Goed en de gemeente Hoorn organiseerden zij een informatieavond voor de buurt. Twee volledige blokken van 9 woningen hebben deze gevelrenovatie inmiddels uitgevoerd. Samen investeerden zij bijna 65.000 euro in energiebesparing.

Duurzaamheidslening
Een aantal bewoners heeft voor het bekostigen van de werkzaamheden gebruik gemaakt van de duurzaamheidslening van de gemeente Hoorn. Deze mogelijkheid bestaat nog steeds. Mensen die overwegen hiervan gebruik te maken kunnen een kijkje nemen ophttp://www.hoorn.nl/duurzaamheidslening.

Puur Hoorn
Wethouder Samir Bashara: ‘Uit de resultaten blijkt wel hoe succesvol deze Puur Hoorn wijkaanpak is geweest. De sleutel van dit succes is de samenwerking tussen alle partijen. Wij gaan deze wijkaanpak dit jaar nog voortzetten in de Risdam-Noord. Ik hoop natuurlijk dat bewoners daar net zo enthousiast inspringen op deze kans om hun woning energiezuiniger te maken en daarmee behoorlijk te besparen op hun energierekening.’

Met het programma Puur Hoorn zet de gemeente zich actief in om bewustwording en energiebesparing onder bewoners te stimuleren. Puur Hoorn helpt graag bij initiatieven van bewoners op dit gebied. Heeft u ook een duurzaam idee en kunt u bij de uitvoering wel wat hulp gebruiken?  Neem dan contact op met Puur Hoorn via puurhoorn@hoorn.nl

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F