Samen proosten op een schone stad

Bij het Outdoor Stereo Festival en het Jordaan A-Meezing Festijn zijn herbruikbare plastic draagtrays en bekers ingezet. Met deze proef wil Puur Hoorn de eerste stappen zetten voor het verduurzamen van Hoornse festivals.

Duizenden kartonnen wegwerptrays bespaard
In samenwerking met ‘Voor een mooie stad’ heeft Puur Hoorn 500 herbruikbare plastic draagtrays ingezet bij de eerste twee Hoornse festivals. Deze 500 draagtrays vervingen alleen de eerste twee festivaldagen al 4.000 kartonnen draagtrays die anders weggegooid worden en het terrein vervuilen. Puur Hoorn zet in op een besparing van tienduizenden kartonnen wegwerptrays op Hoornse festivals voor de komende jaren.

Op het sponsordek werd geproost met herbruikbare plastic bekers. Met de inzet van deze bekers is veel plastic en rommel bespaard gebleven. De plastic draagtrays en bekers worden gereinigd en kunnen hergebruikt worden voor toekomstige evenementen.

Duurzame festivals
Samir Bashara (wethouder duurzaamheid): ‘De ervaring die is opgedaan met de herbruikbare draagtrays en plastic bekers kunnen we gebruiken bij het verduurzamen van alle Hoornse festivals. Iedereen is nodig voor een Puur Hoorn. Ook de organisatoren van festivals, waar doorgaans veel afval ontstaat’.  Rob van der Molen (Pink Hippo, organisator Outdoor Stereo en Jordaan A-Meezing Festijn): ‘Wij hopen een stap in de goede richting te zetten om in de toekomst nog meer te verduurzamen. Door dit jaar met statiegeld te werken voor de draagtrays en wellicht in de toekomst voor alle bekers, kunnen we al een wezenlijk verschil maken’.

Energieverbruik gehalveerd
Bij voorgaande edities van Outdoor Stereo en Jordaan A-Meezing Festijn draaiden 10 aggregaten het hele festival op volle toeren. Dit jaar waren de aggregaten anders gekoppeld. Als er meer vermogen nodig was, werden er meer aggregaten automatisch ingeschakeld. Hiermee is het energieverbruik bijna gehalveerd vergeleken met eerdere edities.

Vervolg
De organisatie en Voor een Mooie Stad evalueren de inzet van de draagtrays en plastic bekers. Doel is dat ook andere festivals deze duurzame middelen kunnen gebruiken. Hoe dit precies in zijn werk gaat wordt de komende tijd duidelijk.

Duurzame initiatieven
Heeft u ook plannen voor een duurzaam initiatief? Presenteer deze dan op www.vooreenmooiestad.nl. Dé open stadscommunity van Hoorn, die het starten van initiatieven gemakkelijk, toegankelijk en snel realiseerbaar maakt met als doel de stad nog mooier en prettiger te maken. Ook kunt u contact opnemen met Puur Hoorn.

Over de auteur

Marit Smelter

Lees meer artikelen
F