SBS6 belt met Clean2Anywhere over plastic afval

Nog steeds belanden er meer plastic flesjes op straat, ondanks de belofte van de verpakkingsindustrie om dit probleem aan te pakken. Ook in Hoorn zien ze dat er nog veel afval in de natuur belandt. Daar proberen ze er zelf wat aan te doen, op allerlei manieren. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu schrijft vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer dat ze zich zorgen maakt over alle plastic flesjes in het zwerfafval. Het idee om statiegeld in te voeren op plastic flesjes bestond al langer.

 

Eerder statiegeld op flesjes?
Oorspronkelijk was het plan om het statiegeld uiterlijk in het voorjaar van 2021 in te voeren. Maar omdat er nu juist meer flesjes op straat worden gegooid, wil de staatssecretaris begin volgend jaar al een knoop doorhakken over statiegeld op flesjes. Dat besluit wordt toegejuicht door bedrijven, gemeenten en andere organisaties die zijn aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Ook bij het project Clean 2 Anywhere zijn ze er blij mee. Medewerkers van de stichting zijn in Hoorn bezig met het bouwen van een VOC-schip van plastic afval. Puur om te laten zien wat je allemaal met dat afval kunt.‘Knotsgek’ project in Hoorn
“We willen laten zien dat we afval omzetten in een grondstof”, vertelt Liesbeth ter Velde. Eerder deden ze dat door een voertuig te bouwen waarmee ze naar Antartica reden. Nu dat project achter de rug is, zijn ze in Hoorn begonnen met een nieuw, “knotsgek” project.
We doen de komende jaren eerst onderzoek naar hoe ze het plastic afval kunt omzetten in een materiaal dat stevig genoeg is om als basis te dienen voor een groot schip. Het doel is een replica van een zeventiende-eeuws fluitschip te bouwen, dat vijftig meter lang is en 350.000 kilo weegt. Daarvoor is een heleboel plastic afval nodig!Stadsjutters verzamelen plastic
Dat krijgen ze bij Clean 2 Anywhere van bedrijven, maar ook van zogenoemde ‘stadsjutters’. Mia van Iersel is een van hen. Zij verzamelt het plastic dat zij en haar vriendinnen van de watersport overhouden van de dagelijkse boodschappen. Al die plastic verpakkingen knipt, wast en droogt ze vervolgens. Dit bruikbare plastic levert ze vervolgens weer in bij Clean 2 Anywhere. Zo draagt Mia haar steentje bij bij het opruimen van haar omgeving. Ook de medewerkers van de Watertaxi in Hoorn helpen daarbij. Zij varen geregeld rondjes om plastic afval uit het water op te pikken. “Gewoon omdat we erin geloven dat het helpt als iedereen een beetje opruimt”, vertelt Bram Nijenhuis van de Watertaxi.

Steeds vaker zelf opruimen
Mia en de medewerkers van de Watertaxi zijn zeker niet de enige. Uit onderzoek van de universiteiten van Wageningen, Hamburg en Gent blijkt dat huishoudens in Nederland de laatste jaren veel meer plastic, blik en karton hebben ingezameld. Nijenhuis herkent dat wel. “Ik zie in Hoorn ook steeds vaker dat mensen afval oppikken van straat en het zelf even weggooien.”

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F