Schoon riool

Kaapstad heeft last van extreme droogte. Parijse treinstations zijn afgesloten. Wall Street heeft ondergelopen kelders. Ook in Nederland komen deze extreme situaties vaker voor, zoals heftige herfststormen. De aarde verandert, verander je mee? In het teken van de dag van de aarde die plaatsvindt op 22 april geven we je graag tips over klimaatadaptatie.

Poep, Plas en Papier

Het riool is voor de afvoer van afvalwater, hemelwater en grondwater. Maar helaas spoelen we vochtige doekjes door het toilet en restjes vet en olie door de afvoer. En we gooien vuil op straat, dat via de putjes in het riool komt.
Een goed werkend riool is erg belangrijk. Samengeklonterde vochtige doekjes met vet en het vuil van de straat zorgen overal voor problemen. Bij de pompen komt alles samen. Als gevolg kunnen meerdere pompen het begeven.
Dan zitten huizen aan het rioleringsstelsel een tijd zonder afvoer en kan wateroverlast ontstaan op straat of je hebt last van verstoppingen in huis.

Je kunt zelf bijdragen aan een goed werkend riool en schoon water door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is: poep, plas en toiletpapier

doekjes

Doekjes niet in het riool

Doorspoelen van vezeldoekjes, billendoekjes en vochtige doekjes veroorzaken verstoppingen in het riool. Ook biologisch afbreekbare doekjes!
Tip: zet een prullenbakje naast de wc

Heb je al last van een verstopping in je leidingen en sifon onderaan je spoelbak of wasbak? Los dit dan eenvoudig zelf op in 3 stappen met eenvoudige keukenmiddelen zoals baking soda, azijn en heet water. Hoe doe je dat?

Stap 1. Giet een kopje baking soda (zuiveringszout of baksoda) in de afvoer van je spoelbak.
Stap 2. Giet er langzaam een kopje schoonmaakazijn bij. Het mengsel gaat bruisen.
Stap 3. Spoel na 30-40 minuten je afvoer door met heet water.

frituurvet

(Frituur)vet niet in het riool

Wat doe je met frituurvet en resten vet van koken? Alle soorten olie en vet worden hard in onze leidingen. Dat kan verstopping veroorzaken. Spoel het niet door, maar breng restjes olie en vet naar de milieustraat of doe het bij het restafval.
Tip: Kleine restjes veeg je weg met keukenrol. Frituurvet giet je terug in een gebruikte plastic fles of leeg pak melk en breng het naar het afvalbrengstation of inzamelplek in de buurt. Of doe het in de gele container om het vet te recyclen!

Kijk hier of er een inzamelplek is bij jou in de buurt

verf

Verf niet in het riool
Verfresten en chemicaliën in het riool verstoren het waterzuiveringsproces. En het is ook erg slecht voor het milieu! Breng het daarom naar een afvalbrengstatioen.
Tip: lukt het wegbrengen niet zelf? Neem dan contact op met de klantenservice van HVC en vraag naar de mogelijkheden om het op te laten halen.

 

F
F