Snelle oplossingen

Handige tips, ga direct aan de slag!

 LED verlichting
Het toepassen van LED verlichting is een eenvoudige oplossing om snel geld te besparen. Stel je hebt vijf halogeenlampen in huis, van ieder 40 watt. Dit kost je elk jaar € 80,08 aan stroomkosten. Wanneer je deze vijf lampen vervangt voor vijf LED lampen ben je jaarlijks maar € 9,61 kwijt. Een besparing van maar liefst € 70,47!.

Regentonnen
Met een regenton vang je regenwater op. Hiermee kan je later de planten in je tuin water geven. Je hoeft dus niet meer water uit de kraan gebruiken! Wat ook altijd kan, is water uit de sloot gebruiken om de planten in de tuin water te geven. Net zo voedzaam en niet belastend voor het milieu!

Naden en kieren dichten
Tocht in huis voelt koud aan en drijft de stookkosten op. De oplossing is het dichtmaken van naden en kieren met tochtstrips, tochtband of andere materialen. Het gasverbruik van een gemiddelde eengezinswoning gaat met ongeveer 80 m3 per jaar omlaag na het dichtmaken van naden en kieren!

Radiatorfolie
Veel radiatoren zijn onder ramen geplaatst, waardoor een groot deel van de warmte verloren gaat via de buitenmuren. Met radiatorfolie zorg je ervoor dat de warmte niet via de buitenmuur verloren gaat, maar teruggekaatst wordt de woning in. Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op.

Sluipverbruik
Voorkom onnodig sluipverbruik en zet apparaten helemaal uit. Dit kan jou op jaarbasis 450 KwH (ongeveer 90 euro) besparen. Vind je het lastig hier zelf op te letten, laat een standby-killer het werk voor je doen.

Waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop geeft maximaal 7 liter water per minuut. Het douchecomfort blijft behouden en je bespaart dit tientallen liters water per jaar.

Meer...
Wil je meer weten over kleine ingrepen waarmee je thuis direct aan de slag kan? Neem dan een kijkje bij het Duurzaam Bouwloket, het onafhankelijke adviesbureau van de gemeente.

F
F