Stadsjutters gezocht voor bouw plastic VOC schip

HOORN – Edwin en Liesbeth ter Velde zijn na een bijzonder avontuur op de Zuidpool met een terreinwagen gemaakt uit afvalplastic, neergestreken in Hoorn. Het is nu tijd voor een nieuwe uitdaging. De bouw van het Hoornse VOC fluitschip, maar nu gemaakt uit jouw afvalplastic. Iedereen kan als ‘Stadsjutter’ helpen met het verzamelen, sorteren en knippen van afvalplastic.

Iedereen laten ontdekken; ‘weggooien is zonde!‘
Het idee om van afvalplastic iets nieuws te maken ontstond toen Liesbeth tijdens het koken het plastic bakje van de champignons in de afvalbak wilde gooien. Edwin zag dit gebeuren en kreeg spontaan een ingeving. “Waarom zijn we met zijn allen plastic verpakkingen als waardeloos afval gaan zien? Er is toch geen molecuul in het materiaal veranderd? Afval is een grondstof, het is niet waardeloos, maar waardevol.” Dat is precies wat het koppel steeds weer laat zien in hun uitdagende projecten. De missie is om iedereen zelf te laten ontdekken dat plastic weggooien zonde is.

Plastic fluitschip
De bouw van het schip zal 5 tot 10 jaar in beslag nemen en brengt een aantal technologische en nog niet eerder opgeloste uitdagingen met zich mee. Dat maakt dit project een gedurfd avontuur. Net als in de Gouden Eeuw, waarbij de Hoornse reder Pieter Jansz. Liorne (1561-1620) indertijd werd uitgelachen om het ontwerp dat hij had gemaakt voor het eerste fluitschip. Maar eenmaal gebouwd, bleek het schip een groot succes. Wat Edwin en Liesbeth gaan doen is ook niet normaal, toch zetten ze door.
Ze beginnen klein met een zeventiende-eeuws werkbootje van een meter of zes. Dit bootje wordt volgend jaar ingeschreven voor SAIL Amsterdam 2020 als het kleinste bootje met de grootste impact. Vervolgens is het plan om een speeljacht, een spiegeljacht en vervolgens het fluitschip te bouwen. Allemaal gemaakt van afvalplastic om echt mee te kunnen varen. Ze hopen zo snel mogelijk te kunnen starten met het bouwen van een innovatieve scheepswerf bij Marina Kaap Hoorn in de Schelphoek. Hier kunnen bezoekers ook de eerder gebouwde Solar Voyager bewonderen. Met dit indrukwekkende voertuig heeft het koppel in 2018 een bijzondere reis zonder brandstof over de ijsplaat van Antarctica gemaakt.

Stadsjutters gezocht
Je kunt je voorstellen dat er ontzettend veel plastic nodig is voor de bouw van het schip. Edwin en Liesbeth roepen daarom de stad op om zoveel mogelijk afvalplastic te verzamelen door te gaan stadsjutten. Stadsjutten is een ontzettend leuk activiteit om zelf maar vooral ook samen te doen. Meedoen gaat als volgt, meld je aan via vooreenmooiestad.nl/plastic en download het Stadsjutters stappenplan. Vervolgens ontvang je van Edwin en Liesbeth een uitnodiging voor de aftrap in juli. Zo kun je goed voorbereid op jacht naar de juiste type plastic.

Zeventiende-eeuws portretfoto
Elke Stadsjutter die straks een doos met gesorteerd en geknipt plastic inlevert, wordt eervol opgenomen in het register van Stadsjutters met een prachtige zeventiende-eeuws portretfoto. Daarnaast worden de foto’s voorzien van een naam, geboortejaar en een persoonlijke boodschap voor een duurzame wereld. Zo kan iedereen straks zien dat jij hebt meegeholpen aan de bouw van het gigantische fluitschip.
Wil je ook gaan Stadsjutten of meer weten over dit bijzondere project? Bekijk dan de speciale pagina op https://vooreenmooiestad.nl/plastic en meld je aan als Stadsjutter. Hier kun je ook het speciale ‘Stadsjutters boekje’ downloaden met instructies. Binnenkort lees je hier op welke momenten en locaties je plastic kunt inleveren en de zeventiende-eeuws portretfoto gemaakt zal worden.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F