Subsidies en ondersteuning

Energie besparen is simpel, goed voor het klimaat en levert geld op! Bekijk hier op welke subsidie(s) regeling(en) jij beroep kan doen en welke ondersteuning jij kan krijgen.

Duurzaamheidslening

Met een duurzaamheidslening kunt u geld lenen om uw woning of appartementencomplex energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. De duurzaamheidslening is een lening van de gemeente Hoorn en heeft aantrekkelijke voorwaarden. In 2021 stelt de gemeente € 500.000 beschikbaar voor deze lening.

Kan ik de duurzaamheidslening aanvragen?
U kunt alleen een duurzaamheidslening aanvragen als eigenaar van een woning of als Vereniging van Eigenaren (VvE). Als huurder kunt u een duurzaamheidslening aanvragen om deel te nemen aan een collectief zonnepanelenproject via een energiecoöperatie.

Waar kan ik de duurzaamheidslening voor gebruiken?
Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u of de maatregel die u wilt plaatsen onder de Duurzaamheidslening valt. VvE’s kunnen de lening aanvragen als meer dan 75% van het geleende bedrag wordt gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen. Indien de VvE andere maatregelen wil treffen, is er de nationale energiebespaarlening. Meer informatie vindt u op de website Energiebespaarlening.

Subsidieregeling energiebesparing

U kunt vanaf 15 januari 2021 subsidie aanvragen voor het verduurzamen van uw woning. De subsidie is bedoeld voor de aanleg van bijvoorbeeld zonnepanelen of duurzaam isolatiemateriaal. Er is in 2021 € 100.000 beschikbaar. Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van de gemeente Hoorn.

Als eigenaar van een woning of als Verenigingen van Eigenaren (VVE) kan je in Hoorn via de gemeente geld lenen om je woning energiezuiniger te maken.

Woningeigenaren kunnen minimaal 2.500 en maximaal 25.000 euro lenen. De lening is er voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepompen en zonnepanelen.

Verenigingen van Eigenaren kunnen minimaal 10.000 en maximaal 100.000 euro lenen. Hierbij geldt de voorwaarde dat meer dan 75% van de lening gebruikt wordt voor de aanschaf van zonnepanelen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Hoorn.

Meer informatie
Via de het Rijk en de provincie zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar met betrekking tot duurzaamheid. Zowel onze partner Duurzaambouwloket  als de Omgevingsdienst NHN  hebben deze onder elkaar gezet.

 

Subsidietips voor ondernemers

Wilt u uw bedrijf of organisatie verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp? Het Energiefonds Hoorn helpt u met een gunstige lening en onafhankelijk advies.

Voor wie is het energiefonds?
Alle ondernemers, non-profitorganisaties, verenigingen en instellingen met een (bedrijfs)pand in Hoorn kunnen hier gebruik van maken. Het Energiefonds is interessant voor organisaties die een relatief lage lening nodig hebben.

Meer informatie en aanvragen
Fondsmanager Nico Meester: ‘Je kunt maximaal 75% van je investering lenen. Je  betaalt geen afsluitkosten en kunt boetevrij vervroegd aflossen. Wie een aanvraag wil doen, help ik daarbij. Zo kun je snel de lening krijgen’. Op www.hoorn.nl/energiefonds staat meer informatie over de lening en de voorwaarden.

Energie- investeringaftrek (EIA)

Ben je een ondernemer die investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie? Dan kun je gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA).
Jouw investering biedt dubbel voordeel: je energiekosten gaan omlaag en je betaalt minder belasting. Naast de gebruikelijke afschrijving kun je 44% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. Over één of meer jaren betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van AgentschapNL. 

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)

Iedereen die energie wil produceren op een manier die het milieu nauwelijks belast, kan gebruik maken van de SDE. Het ministerie ondersteunt met deze regeling projecten die nog net niet uit de kosten komen. Duurzame energie is energie die niet wordt opgewekt door aardolie, aardgas of steenkool te verbranden, maar door schone, onuitputtelijke bronnen. Duurzame energie wordt daarom ook wel hernieuwbare energie genoemd. 
Ook in 2016 vraag je SDE+ subsidie aan in het online eLoket van Agentschap NL.

Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van AgentschapNL.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) / VAMIL)

MIA

De MIA biedt ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen een extra belastingaftrek.Tot 75 procent van het investeringsbedrag mag worden afgetrokken van de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Het voordeel per bedrijfsmiddel is in de Milieulijst door middel van een lettercode weergegeven.

Vamil

De Vamil biedt een liquiditeits- en rentevoordeel. Ondernemers die Vamil voor een bedrijfsmiddel toepassen mogen dit bedrijfsmiddel willekeurig ofwel vrij afschrijven. De lettercode bij het bedrijfsmiddel in de Milieulijst bepaalt of Vamil toegepast kan worden.

Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van AgentschapNL.

Heb jij een goede bespaartip? Deel deze met de inwoners van Hoorn!

Plaats een bespaartip

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Stop eerst eens met gasverbranden voor warmte, zet een simpele motor op gas, wek stroom op of als warmtewisselaar en gebruik de restwarmte voor verwarmen. Dat heeft zin! Van gas af op stroom door centrales die 75% op gas werken helpt niet, en ook biostroom van Amerikaans hout raakt kant nog wal. Er wordt al genoeg hout verbrand in de USA(!)

  De Sjaak

 • Laat je cv-ketel zo zuinig* mogelijk afstellen. Vaak staat deze wat ruimer omdat een monteur wil voorkomen dat je bij strenge vorst gaat klagen. Neem je genoegen met iets minder comfort tijdens hooguit twee strenge winterdagen per jaar, dan bespaar je al snel 200 euro gas per jaar. * CV-aanvoertemperatuur onder 65 graden, pompvermogen zo laag mogelijk. Overweeg een zoneregeling als je een werk/studeerkamer hebt.

  Arnold

 • Tegenwoordig drinken we vaker water i.p.v. frisdrank, bewaar daarom altijd een kan water in de koelkast. Zo heb je direct koud water, en hoeft de kraan niet onnodig lang open te staan.

  Laila Mouchkelly

 • Veel mensen hebben tijden ingesteld waarop de thermostaat van de CV aan- en uitschakelt. Als je het tijdstip van inschakelen een kwartiertje verlaat en het tijdstip van uitschakelen een kwartiertje vervroegd bespaar je 2 tot 3 % aan gas.

  Jan

 • Door de Cv-installatie te ontluchten, kan het water weer vrij door de buizen stromen. Het rendement van de installatie wordt daardoor hoger en de stookkosten worden lager. Ook neemt de kans op storingen van de installatie af.

  Marleen Ligthart

 • Als je een dak van binnenuit gaat isoleren: inspecteer dan goed de dakconstructie en pas de juiste folies toe, zodat je vochtproblemen voorkomt.

  Michael Ibink

 • Voor bijhouden van de meterstanden , een maal per maand de meterkast induiken. en Gas/licht/water noteren. En dan b.v. op de site van www.meterstandenmonitor.nl opgeven. U kunt dan heel goed zien wat U doet . en Meten is weten

  W.J. Lubach

 • Probeer voor de kleine stukken gewoon de fiets te pakken. Beter voor het milieu, je brandstofkosten en je werkt gelijk aan je conditie.

  Marcella

 • Ik lees mijn slimme meter uit zodat ik altijd op de hoogte ben van mijn actuele energie verbruik. Hierdoor wordt je meer bewust van je verbruik.

  Emke Douwe

F
F