Subsidies en ondersteuning

Energie besparen is simpel, goed voor het klimaat en levert geld op! Bekijk hier op welke subsidie(s) regeling(en) jij beroep kan doen en welke ondersteuning jij kan krijgen.

Duurzaamheidslening

Met de duurzaamheidslening van de gemeente Hoorn kun je geld lenen om je woning of appartementencomplex energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door je huis te isoleren. De duurzaamheidslening van de gemeente Hoorn heeft aantrekkelijke voorwaarden. In 2022 stelt de gemeente € 500.000 beschikbaar voor deze lening.

Kan ik de duurzaamheidslening aanvragen?
Je kunt alleen een duurzaamheidslening aanvragen als eigenaar van een woning of als Vereniging van Eigenaren (VvE). Als huurder kunt je een duurzaamheidslening aanvragen om deel te nemen aan een collectief zonnepanelenproject via een energiecoöperatie.

Waar kan ik de duurzaamheidslening voor gebruiken?
Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt je of de maatregel die je wilt plaatsen onder de Duurzaamheidslening valt. VvE’s kunnen de lening aanvragen als meer dan 75% van het geleende bedrag wordt gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen. Indien de VvE andere maatregelen wil treffen, is er de nationale energiebespaarlening. Meer informatie vindt je op de website Energiebespaarlening.

Subsidie voor een duurzaam huis

Het subsidiebudget van de gemeente Hoorn om je huis energiezuinig te maken is op. Vanaf 15 januari 2023 konden vragen ingediend worden. Na ca 500 aanvragen is het volledige budget van 100.000,- verbruikt.

Met de energiesubsidie van de gemeente Hoorn wil de gemeente het makkelijker maken voor inwoners, zowel voor huiseigenaren als huurders om te investeren in een duurzame woning. Met een woning die minder energie verbruikt en comfortabeler is bespaar je ook flink in je maandelijkse energielasten.

Ik heb al subsidie aangevraagd
Dan krijgt u binnen 8 weken een antwoord op uw aanvraag. Er zijn 500 aanvragen ingediend. Het verzoek is dan ook om te wachten op uw antwoord. Op die manier worden alle aanvragen zo snel mogelijk verwerkt.

Andere subsidies
Via de het Rijk en de provincie zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar met betrekking tot duurzaamheid. Zowel onze partner Duurzaam Bouwloket  als de Omgevingsdienst NHN  hebben deze onder elkaar gezet. Ook via
Gemeente Hoorn - Subsidie energiebesparende maatregelen vind je meer informatie.

 

Subsidietips voor ondernemers

Wilt u uw bedrijf of organisatie verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp? Het Energiefonds Hoorn helpt u met een gunstige lening en onafhankelijk advies.

Voor wie is het energiefonds?
Alle ondernemers, non-profitorganisaties, verenigingen en instellingen met een (bedrijfs)pand in Hoorn kunnen hier gebruik van maken. Het Energiefonds is interessant voor organisaties die een relatief lage lening nodig hebben.

Meer informatie en aanvragen
Fondsmanager Nico Meester: ‘Je kunt maximaal 75% van je investering lenen. Je  betaalt geen afsluitkosten en kunt boetevrij vervroegd aflossen. Wie een aanvraag wil doen, help ik daarbij. Zo kun je snel de lening krijgen’. Op www.hoorn.nl/energiefonds staat meer informatie over de lening en de voorwaarden.

Energie- investeringaftrek (EIA)

Heb je een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of duurzame energie toepast? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt je fiscale winst.

Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van AgentschapNL.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)

Iedereen die energie wil produceren op een manier die het milieu nauwelijks belast, kan gebruik maken van de SDE. Het ministerie ondersteunt met deze regeling projecten die nog net niet uit de kosten komen. Duurzame energie is energie die niet wordt opgewekt door aardolie, aardgas of steenkool te verbranden, maar door schone, onuitputtelijke bronnen. Duurzame energie wordt daarom ook wel hernieuwbare energie genoemd. 
Ook in 2016 vraag je SDE+ subsidie aan in het online eLoket van Agentschap NL.

Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van AgentschapNL.

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

Milieu-investeringsaftrek (MIA) / VAMIL)

MIA

De MIA biedt ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen een extra belastingaftrek.Tot 75 procent van het investeringsbedrag mag worden afgetrokken van de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Het voordeel per bedrijfsmiddel is in de Milieulijst door middel van een lettercode weergegeven.

Vamil

De Vamil biedt een liquiditeits- en rentevoordeel. Ondernemers die Vamil voor een bedrijfsmiddel toepassen mogen dit bedrijfsmiddel willekeurig ofwel vrij afschrijven. De lettercode bij het bedrijfsmiddel in de Milieulijst bepaalt of Vamil toegepast kan worden.

Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van AgentschapNL.

De subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is bedoeld voor amateursportorganisaties. Deze organisaties kunnen subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten zoals LED-verlichting van sportaccommodaties en aanschaf van sportmaterialen.

Alle informatie over de hoogte van het subsidiebedrag, voor wie de subsidie geldt en hoe je de subsidie aanvraagt vind je op Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA) | Subsidie | Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (dus-i.nl)

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) biedt particuliere verhuurders of institutionele beleggers de gelegenheid om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van hun gereguleerde huurwoningen. De SVOH opent op 1 april 2022 om 09:00 uur en loopt door tot en met 31 december 2025 17:00 uur.

Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) (rvo.nl)

Heb jij een goede bespaartip? Deel deze met de inwoners van Hoorn!

Plaats een bespaartip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Zet je cv op 60 graden. Hiermee bespaar je veel geld op je energierekening

    Puur Hoorn

  • Ons pad voor de garage waar de auto staat geparkeerd is niet helemaal bestraat. Maar met groen ertussen is het goed voor de waterhuishouding en voor de insecten. Met vriendelijke groet, Linda van Dam

    Puur Hoorn

  • Stop eerst eens met gasverbranden voor warmte, zet een simpele motor op gas, wek stroom op of als warmtewisselaar en gebruik de restwarmte voor verwarmen. Dat heeft zin! Van gas af op stroom door centrales die 75% op gas werken helpt niet, en ook biostroom van Amerikaans hout raakt kant nog wal. Er wordt al genoeg hout verbrand in de USA(!)

    De Sjaak

  • Laat je cv-ketel zo zuinig* mogelijk afstellen. Vaak staat deze wat ruimer omdat een monteur wil voorkomen dat je bij strenge vorst gaat klagen. Neem je genoegen met iets minder comfort tijdens hooguit twee strenge winterdagen per jaar, dan bespaar je al snel 200 euro gas per jaar. * CV-aanvoertemperatuur onder 65 graden, pompvermogen zo laag mogelijk. Overweeg een zoneregeling als je een werk/studeerkamer hebt.

    Arnold

  • Tegenwoordig drinken we vaker water i.p.v. frisdrank, bewaar daarom altijd een kan water in de koelkast. Zo heb je direct koud water, en hoeft de kraan niet onnodig lang open te staan.

    Laila Mouchkelly

  • Veel mensen hebben tijden ingesteld waarop de thermostaat van de CV aan- en uitschakelt. Als je het tijdstip van inschakelen een kwartiertje verlaat en het tijdstip van uitschakelen een kwartiertje vervroegd bespaar je 2 tot 3 % aan gas.

    Jan

  • Door de Cv-installatie te ontluchten, kan het water weer vrij door de buizen stromen. Het rendement van de installatie wordt daardoor hoger en de stookkosten worden lager. Ook neemt de kans op storingen van de installatie af.

    Marleen Ligthart

  • Als je een dak van binnenuit gaat isoleren: inspecteer dan goed de dakconstructie en pas de juiste folies toe, zodat je vochtproblemen voorkomt.

    Michael Ibink

  • Voor bijhouden van de meterstanden , een maal per maand de meterkast induiken. en Gas/licht/water noteren. En dan b.v. op de site van www.meterstandenmonitor.nl opgeven. U kunt dan heel goed zien wat U doet . en Meten is weten

    W.J. Lubach

  • Probeer voor de kleine stukken gewoon de fiets te pakken. Beter voor het milieu, je brandstofkosten en je werkt gelijk aan je conditie.

    Marcella

  • Ik lees mijn slimme meter uit zodat ik altijd op de hoogte ben van mijn actuele energie verbruik. Hierdoor wordt je meer bewust van je verbruik.

    Emke Douwe

F
F