Energie besparen is simpel, goed voor het klimaat en levert geld op! Bekijk hier op welke subsidie(s) regeling(en) jij beroep kan doen en welke ondersteuning jij kan krijgen.
Je monument energiezuinig maken?
Heel mooi! Want ook bij een monument is het mogelijk om energie te besparen. Wel moet je op verschillende punten letten. Team Erfgoed van de gemeente Hoorn helpt je daarbij. In een informatief gesprek met één van de adviseurs bij je thuis worden de mogelijkheden en onmogelijkheden voor het verduurzamen van je woning besproken. Je kunt het stappenplan volgen voordat je aan de slag gaat. Scrol voor het stappenplan naar beneden of klik op de link.
Zonnepanelen in de binnenstad
Wil je zonnepanelen plaatsen? Zonnepanelen in de binnenstad zijn in de meeste gevallen vergunningplichtig en alleen toegestaan als deze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. Zo bescherm je het historische aanzicht en karakter van de binnenstad. De regels en richtlijnen voor zonnepanelen op monumenten lees je in de welstandsnota en op www.erfgoedhoorn.nl. Voor vrijblijvend advies op maat kun je contact opnemen met erfgoed@hoorn.nl.
Tips
Wist je dat het hele monumentale pand, dus ook de binnenkant, beschermd is? Dat wil niet zeggen dat alle onderdelen van monumentale waarde zijn en er geen wijzigingen mogelijk zijn.
- Team Erfgoed helpt je graag bij het maken van een plan voor het verduurzamen van het pand.
- Voor het wijzigen van een monument of een pand in beschermd stadsgezicht, is vaak een vergunning nodig. Meer informatie daarover vind je op www.omgevingsloket.nl.
- Heb je geen grote plannen, maar wil je met kleine aanpassingen energie besparen? Bekijk dan onze quick wins
- Meer informatie over energie besparen in monumenten vindt u op www.monumenten.nl of doe de Bespaartest op https://advies-op-maat.milieucentraal.nl
Team Erfgoed gemeente Hoorn
Contactpersonen: Nico Happé en Eva de Bruijne
Telefoon: 0229 252200
E-mail: erfgoed@hoorn.nl
Stappenplan
Het stappenplan helpt je op weg bij het verduurzamen van het monument.
Stap 1 Oriëntatie:
Maak een plan waarin je de gewenste maatregelen in kaart brengt. Hierbij helpt Team Erfgoed je graag. Deze maatregelen moeten door een deskundig adviseur beoordeeld worden; deze adviseur mag van Team Erfgoed of van een externe partij zijn. Deze adviseur kijkt of de ingrepen in jouw situatie toepasbaar zijn zonder dat de monumentale waarden van het pand aangetast worden. Bovendien kan deze adviseur helpen met het vergunningstraject en financiering. Ter voorbereiding op een ingrijpende verbouwing kan je een QuickScan of een maatwerkadvies aanvragen bij een betrouwbare partij met verstand van duurzaamheid én erfgoed. De Groene Menukaart (www.degroenemenukaart.nl) van De Groene Grachten kan helpen bij het maken van keuzes die bijdragen aan de verduurzaming van je monument. Bekijk ook de (eenvoudige) maatregelen via www.monumenten.nl/duurzaamwonen.
Stap 2 Overleg jouw plan met Team Erfgoed:
Mocht je voor je plan geen contact hebben gelegd met Team Erfgoed, doe dit dan voordat je met de uitvoer begint. Maak een afspraak met een medewerker van Team Erfgoed van gemeente Hoorn. De monumentenspecialist van de gemeente kijkt of de voorgestelde maatregelen inpasbaar zijn in de monumentale omgeving. Hij geeft ook aan voor welke maatregelen een vergunning nodig is en welke gemeentelijk financieringsmogelijkheden er zijn.
Welke financieringsmogelijkheden zijn er?
Voor investeringen in energiebesparing kun je gebruik maken van verschillende subsidies of leningen:
- Voor particuliere woning eigenaren heeft de gemeente Hoorn een subsidie beschikbaar, namelijk de subsidie energiebesparende maatregelen. Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van de gemeente Hoorn.
- Als eigenaar van een woning of als Verenigingen van Eigenaren (VVE) kan je in Hoorn via de gemeente geld lenen om je woning energiezuiniger te maken. Voor de duurzaamheidslening geldt op = op. Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van de gemeente Hoorn.
- Via de het Rijk en de provincie zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar met betrekking tot duurzaamheid. Zowel onze partner Duurzaambouwloket als de RUD hebben deze onder elkaar gezet.
- Zie www.restauratiefonds.nl voor aanvullende leningen voor restauratie- en duurzaamheidswerkzaamheden.
- Leningen of speciale hypotheken zijn bij sommige banken een optie, een voorbeeld hiervan is de groenhypotheek.
Stap 3 Uitvoering:
Vervolgens zoek je contact met een aannemer en/of installateur voor de uitvoering van de werkzaamheden. Als dat nodig is, vraag je een omgevingsvergunning aan voor de werkzaamheden.
Stap 4 Uitvoeringsfase:
Tijdens de uitvoeringsfase is er contact met de erfgoedspecialist van de gemeente. Hij houdt in de gaten of het werk juist wordt uitgevoerd.
Stap 5 Het resultaat:
Je pand is klaar voor een groene toekomst! Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, dus blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en monitor de duurzame prestaties van de aanpassingen in je woningingrepen. Op deze manier weet je zeker dat deze maatregelen het gewenste resultaat opleveren.
Quick Wins
Heb je geen grote verbouwplannen, maar wil je kleine maatregelen nemen die het pand duurzamer maken? Wij hebben enkele eenvoudige tips op rij gezet.
Creëer bufferruimtes
Bufferruimtes zijn ruimtes die niet verwarmd worden en een soort isolatie zijn tussen verwarmde vertrekken en de buitenlucht. Je kunt denken aan tochtportalen, onverwarmde zolders, kelders, studeerkamertjes en bijvoorbeeld serres. De energieprestatie neemt toe wanneer er meer bufferruimtes zijn. Je kunt deze gemakkelijk creëren door ruimtes die aan de buitenmuren grenzen niet te verwarmen, wanneer dit niet nodig is.
Maak kieren dicht
Rondom de ramen en deuren van monumenten zitten vaak kieren, deze hebben een negatief effect op de energieprestatie. Gelukkig is hier gemakkelijk wat aan te doen door tochtwerende voorzieningen zoals tochtstrips aan te brengen.
Vochtwering
Droge materialen zijn duurzamer, omdat ze de warmte van de zon of de verwarming beter opnemen. Als bouwmaterialen beter kunnen opdrogen, wordt de kans op vochtschade overigens beperkt. Aan de buitenzijde van je woning houd je hier rekening mee door de hemelwaterafvoer te optimaliseren. Begroeiing tegen de gevel houdt vocht vast, daarom is het slim om dit beperkt te houden. Het snoeien of verwijderen van klimplanten is een eenvoudige manier om vocht te weren. Ook binnenshuis kan je rekening houden met de vochthuishouding. Goede ventilatie zorgt voor een droger en beter te verwarmen binnenklimaat.
Bespaar energie met eenvoudige producten
Er zijn verschillende producten op de markt die de energieprestatie van je woning verbeteren zonder dat hier een ingrijpende verbouwing nodig is. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een waterbesparende straalregelaar op de douchekop
- Radiatorfolie achter radiatoren
- Een standby-killer op elektrische apparaten
Denk en doe duurzaam
Niets is zo belangrijk voor de energieprestatie als het gedrag van bewoners zelf. Het spreekt uiteraard voor zich, maar we zetten het toch nog even op een rij:
- Stook alleen de ruimtes die gebruikt worden
- Zet de thermostaat wat lager
- Doe gordijnen ’s avonds dicht
- Sluit een schoorsteen die niet gebruikt wordt af
- Klassieke methodes die kou tegengaan werken verbazingwekkend goed. Denk aan tochtportalen, dikke gordijnen, luiken, lambrisering en vloerkleden.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste duurzame nieuwtjes en initiatieven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook.
Geef een antwoord