Monumenteneigenaren

Energie besparen is simpel, goed voor het klimaat en levert geld op! Bekijk hier op welke subsidie(s) regeling(en) jij beroep kan doen en welke ondersteuning jij kan krijgen.

Je monument energiezuinig maken?

Heel mooi! Want ook bij een monument is het mogelijk om energie te besparen. Wel moet je op verschillende punten letten. Team Erfgoed van de gemeente Hoorn helpt je daarbij. In een informatief gesprek met één van de adviseurs bij je thuis worden de mogelijkheden en onmogelijkheden voor het verduurzamen van je woning besproken. Je kunt het stappenplan volgen voordat je aan de slag gaat. Scrol  voor het stappenplan naar beneden of klik op de link.

Zonnepanelen in de binnenstad
Wil je zonnepanelen plaatsen? Zonnepanelen in de binnenstad zijn in de meeste gevallen vergunningplichtig en alleen toegestaan als deze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. Zo bescherm je het historische aanzicht en karakter van de binnenstad.  De regels en richtlijnen voor zonnepanelen op monumenten lees je in de welstandsnota en op  www.erfgoedhoorn.nl. Voor vrijblijvend advies op maat kun je contact opnemen met erfgoed@hoorn.nl.

Tips
Wist je dat het hele monumentale pand, dus ook de binnenkant, beschermd is?  Dat wil niet zeggen dat alle onderdelen van monumentale waarde zijn en er geen wijzigingen mogelijk zijn.

 • Team Erfgoed helpt je graag bij het maken van een plan voor het verduurzamen van het pand.
 • Voor het wijzigen van een monument of een pand in beschermd stadsgezicht, is vaak een vergunning nodig. Meer informatie daarover vind je op www.omgevingsloket.nl.
 • Heb je geen grote plannen, maar wil je met kleine aanpassingen energie besparen? Bekijk dan onze quick wins
 • Meer informatie over energie besparen in monumenten vindt u op www.monumenten.nl of doe de Bespaartest op https://advies-op-maat.milieucentraal.nl

Team Erfgoed gemeente Hoorn
Contactpersonen: Nico Happé en Eva de Bruijne
Telefoon: 0229 252200
E-mail: erfgoed@hoorn.nl

 

Stappenplan

Het stappenplan helpt je op weg bij het verduurzamen van het monument.

Stap 1 Oriëntatie:

Maak een plan waarin je de gewenste maatregelen in kaart brengt. Hierbij helpt Team Erfgoed je graag. Deze maatregelen moeten door een deskundig adviseur beoordeeld worden; deze adviseur mag van Team Erfgoed of van een externe partij zijn. Deze adviseur kijkt of de ingrepen in jouw situatie toepasbaar zijn zonder dat de monumentale waarden van het pand aangetast worden. Bovendien kan deze adviseur helpen met het vergunningstraject en financiering. Ter voorbereiding op een ingrijpende verbouwing kan je een QuickScan of een maatwerkadvies aanvragen bij een betrouwbare partij met verstand van duurzaamheid én erfgoed. De Groene Menukaart (www.degroenemenukaart.nl) van De Groene Grachten kan helpen bij het maken van keuzes die bijdragen aan de verduurzaming van je monument. Bekijk ook de (eenvoudige) maatregelen via www.monumenten.nl/duurzaamwonen

Stap 2 Overleg jouw plan met Team Erfgoed:

Mocht je voor je plan geen contact hebben gelegd met Team Erfgoed, doe dit dan voordat je met de uitvoer begint. Maak een afspraak met een medewerker van Team Erfgoed van gemeente Hoorn. De monumentenspecialist van de gemeente kijkt of de voorgestelde maatregelen inpasbaar zijn in de monumentale omgeving. Hij geeft ook aan voor welke maatregelen een vergunning nodig is en welke gemeentelijk financieringsmogelijkheden er zijn.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Voor investeringen in energiebesparing kun je gebruik maken van verschillende subsidies of leningen:

 • Voor particuliere woning eigenaren heeft de gemeente Hoorn een subsidie beschikbaar, namelijk de subsidie energiebesparende maatregelen. Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van de gemeente Hoorn. 
 • Als eigenaar van een woning of als Verenigingen van Eigenaren (VVE) kan je in Hoorn via de gemeente geld lenen om je woning energiezuiniger te maken. Voor de duurzaamheidslening geldt op = op. Meer informatie over alle voorwaarden en de manier van aanvragen lees je op de website van de gemeente Hoorn
 • Via de het Rijk en de provincie zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar met betrekking tot duurzaamheid. Zowel onze partner Duurzaambouwloket als de RUD  hebben deze onder elkaar gezet.
 • Zie www.restauratiefonds.nl voor aanvullende leningen voor restauratie- en duurzaamheidswerkzaamheden.
 • Leningen of speciale hypotheken zijn bij sommige banken een optie, een voorbeeld hiervan is de groenhypotheek.

Stap 3 Uitvoering:

Vervolgens zoek je contact met een aannemer en/of installateur voor de uitvoering van de werkzaamheden. Als dat nodig is, vraag je een omgevingsvergunning aan voor de werkzaamheden.

Stap 4 Uitvoeringsfase:

Tijdens de uitvoeringsfase is er contact met de erfgoedspecialist van de gemeente. Hij houdt in de gaten of het werk juist wordt uitgevoerd.

Stap 5 Het resultaat:

Je pand is klaar voor een groene toekomst! Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, dus blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en monitor de duurzame prestaties van de aanpassingen in je woningingrepen. Op deze manier weet je zeker dat deze maatregelen het gewenste resultaat opleveren.

Quick Wins

Heb je geen grote verbouwplannen, maar wil je kleine maatregelen nemen die het pand duurzamer maken? Wij hebben enkele eenvoudige tips op rij gezet.

Creëer bufferruimtes

Bufferruimtes zijn ruimtes die niet verwarmd worden en een soort isolatie zijn tussen verwarmde vertrekken en de buitenlucht. Je kunt denken aan tochtportalen, onverwarmde zolders, kelders, studeerkamertjes en bijvoorbeeld serres. De energieprestatie neemt toe wanneer er meer bufferruimtes zijn. Je kunt deze gemakkelijk creëren door ruimtes die aan de buitenmuren grenzen niet te verwarmen, wanneer dit niet nodig is.

Maak kieren dicht

Rondom de ramen en deuren van monumenten zitten vaak kieren, deze hebben een negatief effect op de energieprestatie. Gelukkig is hier gemakkelijk wat aan te doen door tochtwerende voorzieningen zoals tochtstrips aan te brengen.

Vochtwering

Droge materialen zijn duurzamer, omdat ze de warmte van de zon of de verwarming beter opnemen. Als bouwmaterialen beter kunnen opdrogen, wordt de kans op vochtschade overigens beperkt. Aan de buitenzijde van je woning houd je hier rekening mee door de hemelwaterafvoer te optimaliseren. Begroeiing tegen de gevel houdt vocht vast, daarom is het slim om dit beperkt te houden. Het snoeien of verwijderen van klimplanten is een eenvoudige manier om vocht te weren. Ook binnenshuis kan je rekening houden met de vochthuishouding. Goede ventilatie zorgt voor een droger en beter te verwarmen binnenklimaat.

Bespaar energie met eenvoudige producten

Er zijn verschillende producten op de markt die de energieprestatie van je woning verbeteren zonder dat hier een ingrijpende verbouwing nodig is. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een waterbesparende straalregelaar op de douchekop
 • Radiatorfolie achter radiatoren
 • Een standby-killer op elektrische apparaten

Denk en doe duurzaam

Niets is zo belangrijk voor de energieprestatie als het gedrag van bewoners zelf. Het spreekt uiteraard voor zich, maar we zetten het toch nog even op een rij:

 • Stook alleen de ruimtes die gebruikt worden
 • Zet de thermostaat wat lager
 • Doe gordijnen ’s avonds dicht
 • Sluit een schoorsteen die niet gebruikt wordt af
 • Klassieke methodes die kou tegengaan werken verbazingwekkend goed. Denk aan tochtportalen, dikke gordijnen, luiken, lambrisering en vloerkleden.

Heb jij een goede bespaartip? Deel deze met de inwoners van Hoorn!

Plaats een bespaartip

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Zet je cv op 60 graden. Hiermee bespaar je veel geld op je energierekening

  Puur Hoorn

 • Ons pad voor de garage waar de auto staat geparkeerd is niet helemaal bestraat. Maar met groen ertussen is het goed voor de waterhuishouding en voor de insecten. Met vriendelijke groet, Linda van Dam

  Puur Hoorn

 • Stop eerst eens met gasverbranden voor warmte, zet een simpele motor op gas, wek stroom op of als warmtewisselaar en gebruik de restwarmte voor verwarmen. Dat heeft zin! Van gas af op stroom door centrales die 75% op gas werken helpt niet, en ook biostroom van Amerikaans hout raakt kant nog wal. Er wordt al genoeg hout verbrand in de USA(!)

  De Sjaak

 • Laat je cv-ketel zo zuinig* mogelijk afstellen. Vaak staat deze wat ruimer omdat een monteur wil voorkomen dat je bij strenge vorst gaat klagen. Neem je genoegen met iets minder comfort tijdens hooguit twee strenge winterdagen per jaar, dan bespaar je al snel 200 euro gas per jaar. * CV-aanvoertemperatuur onder 65 graden, pompvermogen zo laag mogelijk. Overweeg een zoneregeling als je een werk/studeerkamer hebt.

  Arnold

 • Tegenwoordig drinken we vaker water i.p.v. frisdrank, bewaar daarom altijd een kan water in de koelkast. Zo heb je direct koud water, en hoeft de kraan niet onnodig lang open te staan.

  Laila Mouchkelly

 • Veel mensen hebben tijden ingesteld waarop de thermostaat van de CV aan- en uitschakelt. Als je het tijdstip van inschakelen een kwartiertje verlaat en het tijdstip van uitschakelen een kwartiertje vervroegd bespaar je 2 tot 3 % aan gas.

  Jan

 • Door de Cv-installatie te ontluchten, kan het water weer vrij door de buizen stromen. Het rendement van de installatie wordt daardoor hoger en de stookkosten worden lager. Ook neemt de kans op storingen van de installatie af.

  Marleen Ligthart

 • Als je een dak van binnenuit gaat isoleren: inspecteer dan goed de dakconstructie en pas de juiste folies toe, zodat je vochtproblemen voorkomt.

  Michael Ibink

 • Voor bijhouden van de meterstanden , een maal per maand de meterkast induiken. en Gas/licht/water noteren. En dan b.v. op de site van www.meterstandenmonitor.nl opgeven. U kunt dan heel goed zien wat U doet . en Meten is weten

  W.J. Lubach

 • Probeer voor de kleine stukken gewoon de fiets te pakken. Beter voor het milieu, je brandstofkosten en je werkt gelijk aan je conditie.

  Marcella

 • Ik lees mijn slimme meter uit zodat ik altijd op de hoogte ben van mijn actuele energie verbruik. Hierdoor wordt je meer bewust van je verbruik.

  Emke Douwe

F
F