Theekruidentuin in Risdam-Noord geopend

De ‘Theekruidentuin’, gelegen aan de Ossenweide in Zwaag, is afgelopen zaterdag officieel geopend.  De theekruidentuin is een bewonersinitiatief welke van de grond gekomen is in het najaar van 2019. Inmiddels zijn er veel wijkgenoten bij betrokken en is er sprake van een enorme biodiversiteit op deze nog geen 80 m2. De buurtgroep ‘Risdam-Noord Groen’ bood hulp op de achtergrond.

De openingshandeling werd verricht door initiatiefneemster Karin de Waard onder het toeziend oog van veel wijkbewoners. Die proefden allen al van thee gezet met theesoorten uit de eigen tuin. Niets zo lekker als Risdammer thee! De RIVM-maatregelen werden in acht genomen, toch ontstond een echt ‘buurtsfeertje’.

Tijdens de opening verwelkomden de aanwezigen de regen want de tuin kan wel wat water gebruiken in deze droge zomer. Ondanks de droogte dit voorjaar staan de meer dan 50 plantensoorten er prima bij; er is gesproeid met een waterpomp die loopt op een zonnepaneel! Het aantal theesoorten, daar mag met mate van geplukt worden, is verrassend.

Het voormalige grasperk is binnen een jaar omgevormd tot een voorbeeld van biodiversiteit. Initiatiefneemster Karin de Waard, ziet met blijdschap dat de theetuin steeds meer een ontmoetingsplek wordt van wijkbewoners die zich willen inzetten voor het groen in deze wijk. Bijna wekelijks wordt er wel weer een element aan de tuin toegevoegd. Zo kwam er een informatiebord en een composthoop; de dag voor de opening brachten buurtgenoten een fraai toegangshek aan.

De theekruidentuin ter hoogte van Ossenweide 24, is gratis te bezoeken. Er mag met mate geplukt worden. Ook is er een sinds Koningsdag een ‘ruilhoekje’ ontstaan; daar kunnen plantjes neergezet worden en andere meegenomen worden.

 

 

Over de auteur

Risdam-Noord Groen

De buurtgroep ‘Risdam-Noord Groen!’ heeft als doel om de woonwijk leefbaar te houden door te zorgen dat er (weer) meer groen komt in de wijk. Dit zowel in tuinen van bewoners als in het openbaar groen. Het streven is een symbiose van woonwijk met natuur (‘stadsnatuur’). Er wordt aan de bewustwording van de wijkbewoners op diverse manieren gewerkt. Dit proces is er op gericht dat de wijkbewoners weten dat (meer) groen in de wijk bijdraagt aan • betere gezondheid/minder stress; • meer biodiversiteit; • minder criminaliteit; • betere klimaatadaptatie. Activiteiten zijn onder andere: organisatie wijkbijeenkomsten, plantjesmarkten, plantpakketten voor wijkbewoners verzorgen, groenstroken creëren, aanplant ‘Leekerbos’, workshops i.s.m. Clusius College, inzaaien bijenlint, vergroenen drie basisscholen, bijdrage aan Groenvisie van de gemeente. Kortom: Vitamine G(roen) voor Risdam-Noord.

Lees meer artikelen van Risdam-Noord Groen
F
F