Vergroenen van de wijk met adoptietuinen

De buurtgroep ‘Risdam-Noord Groen’ organiseerde een rondgang langs 16 adoptietuinen in hun wijk. De groep heeft als doel het vergroenen van de wijk. Ook al is er geen wijk in Hoorn waar zoveel stukjes gemeentegroen zijn geadopteerd, nog veel wijkbewoners bleken niet te weten dat je gratis gemeentegrond kunt adopteren en wat daarbij komt kijken.

Aan de hand van een wijkkaart, waarop alle adoptietuinen waren aangegeven, kon ieder of zelfstandig of onder leiding van een gids de tuinen bezoeken. Er was meer belangstelling dan vooraf gedacht. De buurtgenoten die een stukje gemeentegrond beheren, deelden met veel enthousiasme hun ervaringen. Of het stukje grond groot of klein was, maakte niet uit. Iedere wijkbewoner met een stukje adoptie grond bleek daar trots op en gaf graag adviezen. Zij vertelden dat door de adoptietuin contacten met buurtgenoten waren aangeknoopt; buurtgenoten die tot dan toe niet gekend werden.

In de Paardenweide, waar een aantal buren samen een strook grond heeft geadopteerd, werd pauze gehouden. Onder het genot van een kopje koffie/thee werden er tips gegeven en kon men planten, zaden en folders meenemen.

Ook deze activiteit vond plaats dankzij de sympathieke medewerking van de gemeente Hoorn en het Betrekken bij Groen Fonds van de provincie Noord-Holland. Meer weten over hoe je een stukje grond adopteert? Ga voor meer info naar Gemeente Hoorn – Openbaar groen adopteren

 

Over de auteur

Risdam-Noord Groen

De buurtgroep ‘Risdam-Noord Groen!’ heeft als doel om de woonwijk leefbaar te houden door te zorgen dat er (weer) meer groen komt in de wijk. Dit zowel in tuinen van bewoners als in het openbaar groen. Het streven is een symbiose van woonwijk met natuur (‘stadsnatuur’). Er wordt aan de bewustwording van de wijkbewoners op diverse manieren gewerkt. Dit proces is er op gericht dat de wijkbewoners weten dat (meer) groen in de wijk bijdraagt aan • betere gezondheid/minder stress; • meer biodiversiteit; • minder criminaliteit; • betere klimaatadaptatie. Activiteiten zijn onder andere: organisatie wijkbijeenkomsten, plantjesmarkten, plantpakketten voor wijkbewoners verzorgen, groenstroken creëren, aanplant ‘Leekerbos’, workshops i.s.m. Clusius College, inzaaien bijenlint, vergroenen drie basisscholen, bijdrage aan Groenvisie van de gemeente. Kortom: Vitamine G(roen) voor Risdam-Noord.

Lees meer artikelen van Risdam-Noord Groen
F
F