Warmetruiendag: de grootste klimaatactie van Nederland

Trek vrijdag 2 februari een warme trui aan, want in heel Nederland wordt de thermostaat minimaal een graad lager gezet. Die vrijdag is het namelijk Warmetruiendag en gaan we de energieverspilling te lijf. Doe ook mee, zet de verwarming lager en bespaar zo’n 6% CO2 met elke graad minder op de thermostaat.    

 

2 miljoen deelnemers

Dit is alweer de 12e editie van de jaarlijkse nationale energiebespaaractie, georganiseerd door Klimaatverbond en GreenCoice Nederland. De actie is nog altijd een groot succes, het bestaat sinds 2007 en gaat dit jaar op naar twee miljoen deelnemers!

Warme Truiendag laat zien dat we samen iets kunnen doen om energieverspilling tegen te gaan. De warme trui staat symbool voor alles wat je zelf kunt doen en laat zien dat het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen geen ‘rocket science‘ hoeft te zijn maar vooral een kwestie is van doen!

 

Andre Kuipers zegt het zo: ‘We hebben maar één aarde. Gebruik energie slim’.

    

.

Samen impact

Warmetruiendag is de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland: samen hebben we impact. Bekijk de infographic over het enorm energiebesparingspotentieel dat we samen hebben. En samen enthousiasmeren we nog meer mensen om energie te besparen. Daarbij gaat 1 op de 5 mensen na deelname aan Warmetruiendag bewuster om met energie. Zie het onderzoek dat Warme Truiendag in 2016 hiernaar deed en dit voorbeeld van de Universiteit van Tilburg ter illustratie.

Want… wist je dat ons CO2 budget bijna op is? Deze infographic van de Volkskrant illustreert dit. Daarbij is er juist veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen want wereldwijd gaat bijna 40% van onze energie naar het verwarmen ervan. Onnodig, aldus onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, maar liefst 70% van de energie -wereldwijd- kunnen we besparen door slimmer met energie om te gaan!

.

Wat kan jij doen? -> Gratis & onafhankelijk energieadvies

Je kunt de grootste slag slaan door jouw woning goed te isoleren en de verwarming lager te zetten. Daarmee help je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook enorm veel stookkosten.

Wil je meer weten over het isoleren van de woning en hoe je nog meer energie kunt besparen? Kijk dan eens op de website van het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket, www.duurzaambouwloket.nl. Hier vind je handige bespaartips en alle informatie over energiebesparende en duurzaamheidsmaatregelen.

Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met de gratis helpdesk door te mailen (info@duurzaambouwloket.nl) of te bellen (072 – 743 39 56).

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F