Wat mag er in de plasticbak?

De rits van de zwarte jas omhoog, stevige handschoenen aan en de bak gaat open. “Dit gaat goed”, zegt afvalcoach Nathalie. “Dat is soms wel eens anders hoor, want ik kom de gekste dingen tegen in de plasticbak”. De producten die niet in de plasticbak mogen, noemen we instinkers. “Gelukkig hebben we ook een handig ezelsbruggetje voor wat er wel in de plasticbak mag: doe de check”.

Doe de check
Stel jezelf de volgende vragen.
1. Is het een verpakking?
2. Komt het uit de keuken of badkamer?
3. Is het leeg?
Alle drie ja? Dan hoort het in de plasticbak of plastic verzamelcontainer.

Instinkers
“De meeste vragen krijgen we over harde kunststoffen, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Dat is een typische instinker”, geeft afvalcoach Nathalie aan. Met name harde kunststoffen, grote zeilen en medicijnafval zijn de instinkers. Het zijn producten van plastic, maar ze kunnen alleen goed worden verwerkt als ze op de juiste plek worden ingeleverd. Bij een afvalbrengstation en voor medicijnafval kan je ook terecht bij veel apotheken. Informeer hiernaar bij uw apotheek.

Volle bak
Met al dat plastic verpakkingsmateriaal maken mensen zich vaak zorgen dat dit niet allemaal in de plasticbak past. “Er zit vaak nog veel lucht in de verpakkingen. Als je de drinkpakken opvouwt en het plastic in elkaar drukt, zorg je ervoor dat je meer ruimte in je bak overhoudt.  En mocht er echt teveel plastic zijn, bijvoorbeeld na een feestje, dan kan je dat ook naar een verzamelcontainer of afvalbrengstation brengen.

Afvalwijzer
Je kunt ook de (gratis) afvalwijzer in de HVC-app gebruiken. In deze afvalwijzer kan je ruim 1000 producten opzoeken en nakijken waar ze weggegooid moeten worden. De app is te downloaden in ITunes en Google Play (zoek HVC).

Over de auteur

HVC

Wij zien een toekomst waarin we energie schoon opwekken en grondstoffen hergebruiken. Dat is urgent, en dat doen we samen en slim, zodat jij daar nu en in de toekomst de vruchten van kan plukken. Afval = grondstof Waar anderen afval zien, zien wij waardevolle grondstoffen. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden voor nieuwe producten. Steeds meer afval, zoals plastic en papier, krijgt een 2e, 3e of zelfs 4e leven. Hergebruiken levert een steeds schonere leefomgeving op en inkomsten voor duurzame investeringen.

Lees meer artikelen van HVC
F
F