Duurzaamheidstest

Wat doe jij?

Vraag #1 Scheid jij je afval?

De grondstoffen waar onze producten van gemaakt zijn raken op. Door afval te scheiden kunnen grondstoffen opnieuw gebruikt worden.

img

Vraag #2 Heb je gras en/of veel planten in je tuin?

Klimaatverandering levert extreme neerslag en hoge temperaturen op. Een groene tuin zorgt ervoor dat regen gemakkelijk wegloopt en de temperatuur daalt.

img

Vraag #3 Liggen er zonnepanelen (of een zonneboiler) op je dak of ben je aangesloten bij een Zonnecoöperatie?

Het plaatsen van zonnepanelen is goed voor je portemonnee en zorgt ervoor dat je minder fossiele brandstoffen gebruikt die een negatieve invloed hebben op het klimaat.

img

Vraag #4 Breng jij spullen die je niet meer gebruikt naar de kringloop, verkoop je ze online of geef je ze aan een goed doel / vriend?

Door spullen die je zelf niet meer gebruikt een tweede leven te geven bespaar je een hoop grondstoffen uit voor de productie van nieuwe artikelen.

img

Vraag #5 Kook jij elektrisch?

Ons aardgas raakt op en het verbranden van fossiele brandstoffen veroorzaakt broeikasgassen. Een alternatief is koken op elektriciteit in plaats van aardgas.

img

Vraag #6 Reis jij met de fiets, elektrische auto of de trein?

Reizen zorgt voor een flink deel van je CO2-uitstoot. Elektrisch aangedreven vervoer is een schonere keuze dan vervoermiddelen met een uitlaat. Fietsen of lopen is het beste voor het milieu.

img

Vraag #7 Eet je wel eens een dagje geen vlees?

Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting. We eten ruim 2 keer zo veel vlees dan 50 jaar geleden. Minder vlees eten is de effectiefste manier om klimaatbelasting tegen te gaan.

img

Vraag 1: hergebruik

De grondstoffen waar onze producten van gemaakt zijn, raken op. Wist je dat 90% van ons huisafval bestaat uit grondstoffen? Door afval te scheiden kunnen grondstoffen opnieuw gebruikt worden. In de ideale situatie zijn de producten van vandaag de grondstoffen voor morgen. En dat begint allemaal bij je vuilnisbak.

Vraag 2: klimaatadaptatie

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme neerslag en hoge temperaturen. Door je tuin niet vol te leggen met tegels, maar ook graszoden en borders aan te leggen, kan het water in je tuin gemakkelijk weg lopen. Daarnaast is meer groen in je tuin ook goed voor de hittestress en de biodiversiteit van dieren, zoals insecten.

Vraag 3: duurzame energiebronnen

Één van de belangrijkste stappen op weg naar een klimaatneutrale stad is de overstap naar duurzame energiebronnen. Het plaatsen van zonnepanelen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar zorgt er ook voor dat je minder fossiele brandstoffen gebruikt die een negatieve invloed hebben op het klimaat. Geen eigen dak of ruimte? Bekijk dan de projecten van het Zonne-initiatief.

Vraag 4: duurzame energiebronnen

Door de spullen die je zelf niet meer gebruikt een tweede leven te geven hoeft het niet weggegooid te worden. Dat scheelt een hoop nieuwe grondstoffen voor de productie van nieuwe artikelen. Je kunt ook je spaarpot vullen door tweedehands producten te verkopen of je geef het weg. Dan geeft jezelf een goed gevoel en je maakt er iemand heel erg blij mee!

Vraag 5: duurzame energiebronnen

Ons aardgas raakt op en het verbranden van fossiele brandstoffen veroorzaakt broeikasgassen. Daarom moeten we op zoek naar alternatieven in en rondom ons huis. Een voorbeeld hiervan is koken op elektriciteit in plaats van aardgas.

Vraag 6: duurzame energiebronnen

Reizen zorgt voor een flink deel van je CO2-uitstoot. De keuzen voor je dagelijkse vervoer en vakanties maken verschil voor het klimaat. Fietsen en lopen zijn het beste voor het milieu. Je hebt geen CO2- en fijnstofuitstoot en je werkt aan je eigen gezondheid. Elektrische aangedreven vervoer is een schonere keuze dan vervoermiddelen met een uitlaat, zeker als de stroom duurzaam wordt opgewekt zoals bij de trein.

Vraag 7: Eet je wel eens een dagje geen vlees?

Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting. In Nederland eten we jaarlijks zo'n 40 kilo vlees per persoon. Dat is ruim 2 keer zo veel als 50 jaar geleden. De veehouderij stoot broeikasgassen uit, verbruikt veel water, heeft wereldwijd veel ruimte nodig voor de verbouw van veevoer en kan een mestprobleem veroorzaken. Minder vlees eten is de effectiefste manier om klimaatbelasting tegen te gaan.

Meer tips

Bedankt voor je deelname. Nodig je vrienden ook uit om deel te nemen aan deze test. Je verdubbelt daarmee je winkans!

Je uitnodigingen zijn verstuurd!

Duurzame initiatieven

Persfoto Barend Hoekstra groep

Danique en Ryan

maken prullenbakkunst tegen straatafval.
Meer informatie >

MAK Blokweer

Stichting Mak Blokweer

bereikt jaarlijks 7000 leerlingen met natuur-en milieueducatie.
Meer informatie >

repair Cafe Zaagtand 2 (foto credits Stichting Netwerk vermelden)

Alle wijkcentra van St. Netwerk

hebben LED-verlichting geplaatst.

Meer informatie >

intermaris-puurhoorn_groene-huis_arjenottemafotografie-2

Woningcorporatie Intermaris

heeft 3.612 zonnepanelen op Hoornse daken geplaatst.
Meer informatie >

2018-06-14 zonnepanelen inkoopactie

Zonne-initiatief Hoorn / ZCWF

heeft 200 zonnepanelen op brandweerkazerne geplaatst.
Meer informatie >

fietstaxi

Fietstaxi Hoorn

bespaart per 4 km 1 kg Co2 uitstoot in vergelijking met een taxi.
Meer informatie >

Wat doe jij?

Kom in actie en start zelf ook een duurzaam initiatief.

Start een duurzaam initiatief

Wat kun jij doen?

Klimaatverandering

Door de verandering van het klimaat zullen we steeds meer te maken krijgen met temperatuurstijging, droogte, extreme neerslag en fijnstof. Om de gevolgen hiervan te beperken moeten we ons aanpassen. Hier kan je zelf ook een bijdrage aan leveren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het water in je tuin gemakkelijk weg kan of dat je minder fijnstof uitstoot door zuiniger te rijden.

Hergebruik

De grondstoffen raken steeds schaarser en het kost steeds meer energie om deze uit de natuur te halen. Om de stad draaiend te houden zullen we meer producten en grondstoffen moeten her- gebruiken. Geef je oude meubels dus een tweede bestemming in plaats van deze weg te gooien. Koop samen met de buurt een grasmaaier zodat deze gedeeld kan worden. Scheid je afval zodat de grondstoffen beter hergebruikt worden.

Duurzame energiebronnen

Een van de belangrijkste stappen om een klimaatneutrale stad te worden is door over te stappen op duurzame energiebronnen. Het plaatsen van zonnepanelen is niet alleen goed voor je portemonnee maar verminderd het gebruik van fossiele brandstoffen flink. Geen ruimte voor zonnepanelen? Bekijk dan de initiatieven voor zonneweiden.

F
F