Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Puur Hoorn komt naar je toe

Door Emke Douwe | 26 juni 2015

De eerste Puur Hoorn nieuwsbrief is een feit! In deze nieuwsbrief vind je informatie over het nieuwe duurzaamheidsprogramma Puur Hoorn 2.0 en onze nieuwe, interactieve website. Scrol dus snel naar beneden voor meer informatie of neem meteen een kijkje op www.puurhoorn.nl. Bekijk de nieuwsbrief online Puur Hoorn 2.0: de kracht van verbinding! De gemeente Hoorn…

Lees verder

Haak aan bij ECO-supporter

Door Marcella Bos | 4 mei 2015

Bent u betrokken bij een school, vereniging of wijkcentrum en is deze nog niet aangemeld bij ECOsupporter? Help dan mee met het inzamelen van herbruikbare materialen die nu nog vaak in de grijze container belanden, maar geschikt zijn voor recycling. Het project wordt ondersteund door de West-Friese gemeenten en HVC. Nieuwe deelnemers uit West-Friesland die zich…

Lees verder

Doesaam Duurzaam: 10 oktober 2015 in wijkcentrum De Zaagtand

Door Marcella Bos | 21 april 2015

Vier vrijwilligers organiseren in samenwerking met Stichting Netwerk op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober 2015, een evenement over duurzaamheid. Het evenement heet Doesaam Duurzaam en wordt gehouden in Wijkcentrum De Zaagtand. Doesaam Duurzaam is gratis toegankelijk. Op en rond een markt in de centrale hal krijgen bezoekers tips en informatie over wat je…

Lees verder
F
F