Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Puur Hoorn 23 augustus aanwezig op Waterweken Hoorn

Door Puur Hoorn | 20 augustus 2015

Wist je dat energie die je niet gebruikt veel geld oplevert?  En dat besparen op energie niet saai hoeft te zijn maar juist fun & easy kan zijn met behulp van de energiemonitor en app van NRJoy? Puur Hoorn staat a.s. zondag 23 augustus tijdens de Waterweken op de Korenmarkt. Kom langs en ga de…

Lees verder

Informatieavond Risdam-Noord geslaagd

Door Puur Hoorn | 6 juli 2015

Energielasten verlagen, langer zelfstandig wonen en het wooncomfort verbeteren Deze onderwerpen stonden centraal tijdens een informatieavond die de gemeente samen met het Duurzaam Bouwloket eind juni organiseerde voor bewoners van Risdam- Noord. Ruim veertig mensen bezochten de avond. De bijeenkomst werd geopend door de wethouders Samir Bashara en Michiel Pijl. Daarna kregen de deelnemers in…

Lees verder

56 zonnepanelen voor voetbalvereniging de Blokkers

Door Puur Hoorn | 30 juni 2015

Sinds 26 juni jl. wordt er bij voetbalverenging de Blokkers stroom opgewekt via 56 zonnepanelen die op het dak van de kantine zijn geplaatst. De voetbalverenging gaat komend seizoen via de tv schermen in de kantine laten zien hoeveel stroom er wordt opgewekt en welk bedrag daarmee wordt bespaard. Door de plaatsing van de zonnepanelen…

Lees verder
F
F