Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Puur Hoorn op het water

Door Puur Hoorn | 9 april 2015

Op vrijdag 10 april namen Leerwerkbedrijf Oostereiland en Watertaxi Hoorn hun historische boten met elektrische motor officieel in gebruik. Beide projecten kwamen mede tot stand door een bijdrage uit de initiatievenpot van Puur Hoorn. Puur Hoorn watertaxi Watertaxi Hoorn heeft haar vloot uitgebreid met een historische sloep met elektromotor. De elektromotor kan op vol vermogen…

Lees verder

Win kaartjes voor André Kuipers!

Door Puur Hoorn | 23 maart 2015

Heb jij een geweldig groen idee? Doe mee en win kaartjes voor André Kuipers. Presenteer jouw idee op 16 april in de Centrale Bibliotheek in Hoorn.   Wat zijn jouw idealen als we het hebben over milieu en leefruimte? Heb jij een goed idee om de wereld beter te maken, energie te bezuinigen en milieubewuster te…

Lees verder

Puur Hoorn wijkaanpak in Risdam-Zuid boekt resultaat

Door Puur Hoorn | 23 maart 2015

In de Risdam-Zuid hebben bewoners voor ruim 225.000 euro geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van hun woning. De gemiddelde energiebesparing die dit per opleverde was ruim 12 procent. Dit naar aanleiding van de Puur Hoorn wijkaanpak die de gemeente Hoorn, samen met Duurzaam Bouwloket en Produbo startte. De gemeente Hoorn liet Duurzaam Bouwloket  in Risdam-Zuid…

Lees verder
F
F