Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Informatiebijeenkomsten warmtenet Kersenboogerd

Door Gemeente Hoorn | 9 november 2021

De komende 5 jaar wordt gewerkt aan de aanleg van een warmtenet in het centrumgebied Kersenboogerd. De eerste fase van de werkzaamheden start in 2022. Daarom worden op 17 en 18 november twee online bijeenkomsten georganiseerd voor bewoners van de Kersenboogerd. Op 22 november is er een bijeenkomst voor mensen die niet online kunnen deelnemen….

Lees verder

Hoornse Expeditie Duurzaam gestart

Door Puur Hoorn | 5 november 2021

“Waarom moet alles zo duurzaam?” Was een vraag bij de nulmeting wat kinderen over duurzaamheid weten. Met de nulmeting startte leerlingen van vijf Hoornse basisscholen op vrijdag 29 oktober de 4e editie van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid. Dit schooljaar de kick-off van Expeditie Duurzaam. “We hoeven niet in één keer alles helemaal duurzaam…

Lees verder

Groene straat voorbeeld voor Hoorn

Door Puur Hoorn | 5 november 2021

De Weegbree in Risdam-Noord is een voorbeeldstraat voor Hoorn en wordt daarom tijdelijk omgedoopt tot WatZr-straat 2021. Bewoners zijn aan de slag gegaan met het vergroenen van zes boomspiegels, het stukje grond rondom een boom, en een groenstrook op hun gezamenlijke parkeerplaats.  Naast de nominatie overhandigde Wethouder Samir Bashara  een tas vol bloembollen, kleurplaten voor…

Lees verder
F
F