Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Van het gas: werk in uitvoering

Door Gemeente Hoorn | 1 april 2022

Er wordt hard gewerkt aan een zogenoemde uitvoeringsstrategie voor de warmtetransitie in Hoorn. Al in 2019 stelde de gemeente een transitievisie warmte vast. In dat plan is in grote lijnen vastgelegd hoe Hoorn zonder aardgas kan in 2040. We waren een van de eerste gemeenten met zo’n visie. In de praktijk blijkt het niet altijd…

Lees verder

Tegel eruit, plant erin tijdens plantjesmarkt in Risdam

Door Puur Hoorn | 31 maart 2022

Wil jij groenere vingers? Of wil je meer weten over het aanleggen van een geveltuin? Wil je tegels inruilen voor gratis groen? Kom dan langs bij de plantjesmarkt op zaterdag 16 april van 10.30 tot 13.00 uur in de Risdam. Buurtgroep Risdam Noord-Groen en Tuinvereniging Groei & Bloei organiseren de derde editie van de plantjesmarkt…

Lees verder

Stapsgewijs advies voor meer wooncomfort in een monumentale woning

Door Gemeente Hoorn | 31 maart 2022

Meer wooncomfort in een monumentale woning? Gemeente Hoorn helpt stapsgewijs met een webinar en persoonlijk advies op maat. Op donderdag 14 april en dinsdag 19 april  van 13.00 uur tot 17.00 uur kunt u al uw vragen stellen over het energiezuinig maken van uw monumentaal en/of beeldbepalend pand. Tijdens dit spreekuur  krijgt u advies van…

Lees verder
F
F