Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Regio Westfriesland past zoekgebieden zon en wind aan

Door Puur Hoorn | 15 december 2020

Veel belangstelling voor regionale energiestrategie Westfriesland is op weg naar een Regionale Energiestrategie (RES), waarin het opwekken van wind- en zonne-energie centraal staat. Eerder dit jaar stelden de colleges van de zeven gemeentes een eerste concept van deze RES vast. Nu geldt dat ook voor de reacties daarop. Het levert een steeds duidelijker beeld op…

Lees verder

Tenten van spijkerbroeken

Door Puur Hoorn | 15 december 2020

In het nieuwe pand van Karsten produceren zij de duurzaamste tent van dit moment helemaal 100% klimaatneutraal. Kamperen was altijd al groen maar dat kan nu nóg groener met de duurzaamste tent van dit moment: de Karsten Opera Blueline. De Blueline tent is volledig samengesteld uit gerecyclede materialen zoals oude spijkerbroeken en afvalplastic. Wist je…

Lees verder

Gemeentelijke panden besparen tot wel 65% op elektra

Door Gemeente Hoorn | 14 december 2020

Gemeente Hoorn heeft afgelopen jaren geïnvesteerd in energiebesparing en verduurzamen van haar gebouwen. We nemen als gemeente daarin ook een voorbeeld en leggen ons zelf minimaal het duurzaamheidsniveau op dat we van anderen vragen. Het is onze ambitie en die van de gemeenteraad om in 2040 een energieneutrale stad te zijn. Ook wil de overheid…

Lees verder
F
F