Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Hoornse Afvalloterij verlengd

Door Voor een mooie stad | 7 september 2020

In   maart   was   de   grote   aftrap   van   de   Hoornse   Afvalloterij.   De   uitdaging:   in   10  dagen   tijd   5.000   stuks   zwerfafval   rapen.   Zo   maken   we   de   straten   schoon,   krijgen   we  inzicht   in   welk   type   afval   waar   ligt   én   maken   deelnemers   kans   op   lokale   prijzen. Hoe? Door   je   aan   te   melden   via   de   app   Litterati   en   vast   te  …

Lees verder

Laat de zon de airco betalen!

Door Energie Cooperatie West-friesland | 1 september 2020

Beste ondernemer, Uw hoofd een beetje koel kunnen houden tijdens de hittegolf? Met ventilatoren en de airco? Prima! Keerzijde is wel dat u daar de rekening nog voor gaat betalen. We hebben namelijk met elkaar tijdens de hittegolf 30% meer stroom verbruikt. Het klimaat verandert en daarom komen dit soort extreem hete periodes vaker voor….

Lees verder

Volg het kikkerspoor!

Door MAK Blokweer | 1 september 2020

Wanneer je de poort van MAK Blokweer in loopt, zie je op de grond onder je voeten de pootafdrukken van een kikker. Waar zouden die heen voeren…? Volg het kikkerspoor en jouw waterdierenavontuur kan beginnen! In het schone water van de Rietkreek is het onderwaterleven goed te volgen. Onderweg mag je waterbeestjes zoeken, de dieren…

Lees verder
F
F