Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Er is nog geld beschikbaar via de Duurzaamheidslening!

Door Puur Hoorn | 7 april 2017

De duurzaamheidslening van Puur Hoorn is een groot succes. Het beschikbare bedrag van €250.000,-gaat dan ook jaarlijks op. Vele huishoudens hebben met behulp van de lening duurzaamheidsmaatregelen kunnen treffen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Voor dit jaar is er nog €100.000,- beschikbaar. Meld je snel aan, want op=op. Al vanaf 2011 kunnen inwoners gebruik maken van de…

Lees verder

Zonnepanelen mogelijk voor zonnedaklozen

Door Puur Hoorn | 24 maart 2017

Zonne-initiatief Hoorn biedt in samenwerking met de gemeente Hoorn een oplossing voor wie geen geschikt dak heeft, maar wel zonnepanelen wil. Inwoners kunnen het dak van de brandweerkazerne gebruiken voor zonnepanalen. Op donderdag 30 maart legden wethouder Samir Bashara en de heren Wagenaar en Verhage van Zonne-initiatief Hoorn vast dat zij het dak aan de…

Lees verder

Gratis advies over natuur- en watervriendelijke tuin

Door Puur Hoorn | 16 maart 2017

Kan jouw tuin ook wel wat groener en watervriendelijker? Kom dan op zaterdag 25 maart met een foto van je tuin naar Intratuin Hoorn voor een gratis advies. Je zult zien dat jouw tuin met kleine aanpassingen al snel mooier en watervriendelijker wordt. Voor kinderen is het ook leuk om te komen, want zij gaan…

Lees verder
F
F