Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Vanaf 2020 aardgasloze nieuwbouw in Hoorn

Door Puur Hoorn | 8 januari 2018

Hoorn wil aardgasvrije nieuwbouw De gemeente Hoorn wil voortaan aardgasvrij bouwen bij nieuwbouw. Dat stelt het college van B&W voor aan de gemeenteraad, die verzocht aardgasvrije nieuwbouw te onderzoeken. Door dit voornemen moet vanaf 2020 geen enkele nieuwbouwwoning in Hoorn meer op aardgas zijn aangesloten.   Warmtewet De Rijksoverheid wil dat de gebouwde omgeving in…

Lees verder

De heer Olijve over zijn duurzame huis

Door Puur Hoorn | 12 december 2017

‘Ons huis verbruikt nu 80 procent minder gas ten opzichte van een vergelijkbare woning’ Tijdens de Duurzame Huizen Route kon je een bezoek brengen aan duurzame huizen door heel Nederland. Om zelf te bekijken en om met de eigenaar in ongedwongen sfeer ideeën uit te wisselen. Jan Olijve uit Blokker stelde zijn huis dit jaar…

Lees verder

Dorcas kringloopwinkel Hoorn van start

Door Puur Hoorn | 11 december 2017

De 31e Dorcas kringloopwinkel is afgelopen 15 November geopend!   Het goede doel Met de opbrengst van de goederen ondersteunt Dorcas verschillende projecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dorcas komt daarmee in actie voor de allerarmsten! De goederen, zoals boeken, speelgoed, serviesgoed, meubelen enzovoorts worden verkregen door middel van inzameling via particulieren en bedrijven….

Lees verder
F
F