Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Subsidiepot energiebesparende maatregelen leeg!

Door Puur Hoorn | 7 maart 2017

Het subsidiebudget van €100.000 voor energiebesparende maatregelen voor bestaande particuliere woningen is op. Vanaf 15 januari 2017 konden geïnteresseerden een aanvraag indienen. Er zijn nu 225 aanvragen binnengekomen waardoor het volledige subsidiebudget is verbruikt. Dit betekent ruim 1 miljoen euro aan geplande duurzame investeringen in onze gemeente. Samen voor een klimaat neutrale stad in 2040!…

Lees verder

Proef de Energiestrijd

Door Puur Hoorn | 2 maart 2017

Proef de Energiestrijd bij Hoornse horecadeelnemers  In het kader en ter afsluiting van de Energiestrijd serveren deelnemers van de Puur Hoorn Horeca Energiestrijd ‘klimaatneutrale’ drankjes, hapjes en maaltijden. Gezellig, lekker eten en het besparen van energie gaan namelijk heel goed samen. Proef de Energiestrijd op zondag 12 maart bij de verschillende deelnemers! De organisatie maakt…

Lees verder

Feestelijke afsluiting duurzaamheidsproject Venenlaankwartier

Door Puur Hoorn | 1 maart 2017

300 huurwoningen nu energiezuiniger Bijna 300 woningen in het Venenlaankwartier in Hoorn zijn energiezuiniger gemaakt dankzij isolatie en zonnepanelen. De huurdersvereniging organiseerde samen met Intermaris een feestelijke afsluiting op donderdag 23 februari in Praethuys ‘t Slot. Cees Tip, directeur-bestuurder van Intermaris meldde trots dat zeker de helft van de woningen nu een energielabel A heeft….

Lees verder
F
F