Wateroverlast

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en…

Door heftige hoosbuien krijgen we vaker te maken met wateroverlast. Het riool kan zoveel water in één keer niet aan en zorgt ervoor dat straten en huizen overlopen. Samen beperken we wateroverlast door onze tuinen groener te maken. Met minder steen, en meer groen in je tuin zakt regenwater beter weg in de grond en stroomt er minder water het riool in.

 

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar waterveiligheid- en kwaliteit maar ook hitte en langdurige droogte. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.


Wat kan jij doen?

Minder steen en meer groen
Met een groene tuin of balkon zorg je ervoor dat water beter en sneller wegzakt in de grond en voorkom je wateroverlast. Ook komt er minder regen in het riool. Met gras, plantjes, gootjes of een regenton vang je het regenwater op. Maar ook een groen dak houdt regenwater vast. Wist je dat Gemeente Hoorn subsidie heeft voor de aanleg van een groen dak?

Plaats een regenton
Met een regenton vang je simpel regenwater op. Dit water kan je gebruiken om je tuin te besproeien in plaats van tapwater, dat scheelt weer op drinkwater! Regentonnen zijn er in verschillende maten en vormen en is eenvoudig te plaatsen. Op het internet vind je veel filmpjes hoe je een regenton plaatst. Bij droogte heb je altijd een voorraadje water voor je bloemen en planten. Je koopt ze bij een tuincentrum of lokaal. In het voorjaar zijn er vaak acties om inwoners te stimuleren een regenton te kopen.

Leuke en praktische tips
Tuinvereniging Groei & Bloei Hoorn organiseert regelmatig interessante activiteiten en informeert over watervriendelijke en groene tuinen. Samen met Gemeente Hoorn organiseren zij jaarlijks steenbreekacties. Blijf op de hoogte of wordt lid! Je vindt alle informatie op de website. Ook vind je hier de evenementenkalender van Groei & Bloei en tips voor een bloemrijke en watervriendelijk tuin.

www.veiligschoonvoldoende.nl is een campagne van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over wateroverlast en informeert over watervriendelijke tuinen.

 

Laatste nieuws

Duurzaamheidsscan voor monumenteigenaren

Door Puur Hoorn | 23 juni 2017

Wethouder Judith de Jong heeft twee monumenteigenaren blij gemaakt met een cheque voor een duurzaamheidsscan. De familie Blankendaal en familie Bontje hebben dit onderzoek ter waarde van 500 euro gewonnen na de informatiemiddag ‘Duurzaam wonen in een monument’. Duurzaamheidsscan Hoorn, Zwaag en Blokker tellen 804 monumentale panden. De gemeente wil monumenteigenaren stimuleren om hun woning…

Lees verder

€ 160 miljoen extra subsidie voor duurzaamheidsmaatregelen

Door Puur Hoorn | 26 mei 2017

Het Rijk stelt tot en met 2020 € 160 miljoen extra subsidie beschikbaar voor duurzaamheidsmaatregelen. Woning bezitters en ondernemers die energiebesparende aanpassingen doen in en om het huis, kunnen gebruik maken van de landelijke subsidie Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Het Rijk stelt nu tot en met 2020 € 160 miljoen extra subsidie beschikbaar voor deze…

Lees verder

Kunst van afval voor bewustwording

Door Puur Hoorn | 24 mei 2017

Rosanne Snoek heeft samen met de leerlingen van groep 7 van de Bernardus van Bockxmeerschool een grote ijsbeer van afval gemaakt. Het is een opdracht voor haar PABO-stage. Rosanne: ‘We hebben het kunstwerk gemaakt om mensen duidelijk te maken dat afval op straat gooien en niet duurzaam leven, het leven van mens en dier in…

Lees verder
F
F