Wek je tuin tot leven op de Natuur- en Levende Tuinen-dag!

Op zondag 27 maart organiseren MAK Blokweer en de KNNV een themadag Natuur- en Levende Tuinen. Een levende tuin is een tuin die in elk seizoen barst van de levende planten en dieren. Op de Natuur- en Levende Tuinen-dag kun je advies inwinnen en inspiratie opdoen om je tuin of balkon tot leven te wekken. Daarnaast kun je mee met gezonde wandelingen, op vogelexcursie of een insectenhotel maken.

 

Tijdens de themadag zijn er een aantal vertegenwoordigers van de KNNV aanwezig om deskundig advies te geven en je vragen over levende tuinen te beantwoorden. Er staan kramen met onder andere plantenmateriaal, zaden en informatie. Ook de Kloostertuin werkgroep van MAK Blokweer is aanwezig met informatie en planten. Door de klimaatverandering zijn er meer hete, droge dagen en clusterbuien, korte zeer hevige regenbuigen. Voldoende beplanting in tuinen levert verkoeling op hete dagen en ruimte om het teveel aan regenwater op te vangen. Een natuurlijke, levende tuin is dus goed voor een grotere biodiversiteit en zorgt voor verkoeling en opvang van teveel regenwater. Stroomt jouw tuin tegenwoordig na hevige regenval te vol met water? Maak ruimte voor planten!

Activiteiten en excursie
Voor wie meer wil weten over de vogels in onze omgeving kan om 11:00 mee op vogelexcursie. De gids geeft van tevoren in het bezoekerscentrum een presentatie over de top 15 in de omgeving van MAK Blokweer, daarna op pad om vogels te spotten. De excursie is gratis maar van tevoren aanmelden is gewenst.
Lekker wandelen en een natuurmoment beleven kan om 10:00 of om 15:00 met een gids van Gezond Natuurwandelen. Ook aan deze wandelingen kun je gratis meedoen.

 

Op deze dag staat ook MAKs Biomarkt weer voor het eerst op het terrein. Hier kun je terecht voor lekkere duurzame streekproducten, zoals brood, kaas, groenten, olijfolie en andere heerlijkheden. Voor kinderen is er doorlopend een knutselactiviteit. Zij kunnen zelf een insectenhotelletje maken om thuis op te hangen. Voor de knutselactiviteit is vooraf reserveren noodzakelijk.

 

, Kloosterhout 1-2, 1695 JC Blokker. Tijdens de markt zijn het bezoekerscentrum, de kijkboerderij en het natuurpark geopend. Toegang is gratis. Voor de knutselactiviteit wordt een bijdrage gevraagd. Honden zijn niet toegestaan.

Kijk voor het complete programma en reserveren voor knutselactiviteit of excursie op www.mak-blokweer.nl

 

Over de auteur

MAK Blokweer

Stichting MAK Blokweer zet zich in voor maatschappelijke bewustwording van de zorg voor natuur, milieu en landschap. In opdracht van de gemeente Hoorn beheert de stichting 12 hectare land in Blokker: natuurpark Blokweer. In dit theater van het landschap gaan educatie en recreatie hand in hand. MAK Blokweer organiseert activiteiten voor jong en oud, altijd met aandacht voor de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Want de toekomst van de mens hangt af van een evenwichtige relatie met de wereld om ons heen, en die overtuiging legt MAK Blokweer in alles. Dat zit hem in kleine dingen, zoals welke schoonmaakmiddelen er gebruikt worden en wat de boerderijkat te eten krijgt, maar ook in grotere dingen: het land wordt ecologisch beheerd en de rietkreek filtert doorlopend afvalstoffen uit omliggende sloten. En natuurlijk komt alle energie die voor dit alles nodig is van de zon.

Lees meer artikelen van MAK Blokweer
F
F