Westfriese bedrijventerreinen in 2040 energieneutraal

Op woensdag 12 mei is het Duurzaam Ondernemersloket West-Friesland officieel gelanceerd tijdens een online talkshow gepresenteerd door Robert-Jan Knook. Het nieuwe loket gaat ondernemers op alle Westfriese bedrijventerreinen helpen bij de noodzakelijke energietransitie. De ambitie is groot: energieneutrale bedrijventerreinen in 2040!

Om dit mogelijk te maken investeren het Westfriese bedrijfsleven, Westfriese gemeenten, Ontwikkelingsbedrijf NHN (NHN) en de provincie Noord-Holland de komende twee jaar in totaal 250.000 euro in dit loket. Ondernemers met interesse of vragen zijn welkom voor gratis onafhankelijke informatie, deskundig advies en ondersteuning via www.duurzaamondernemersloket.nl.


Loket
Ondernemers hebben grote behoefte aan ondersteuning bij energiebesparing en alles wat verder te maken heeft met verduurzamen. Daarom bundelen de Westfriese Bedrijvengroep (WBG/WBGroen), de Energie Combinatie West-Friesland (ECWF), de Stichting Parkmanagement Hoorn en NHN hun kennis en krachten om het bedrijfsleven daarbij nog beter te ondersteunen.

Ondernemers kunnen bij het loket terecht voor:

  • Onafhankelijk advies over verduurzaming op je bedrijventerrein. Waar moet je op letten als je een partij kiest voor zonnepanelen? Is jouw dak geschikt? Welke warmtetechniek past bij het pand? Hoe zit het met subsidies?
  • Ondersteuning van initiatieven op je bedrijventerrein. Bestaande en nieuwe initiatieven worden door het loket ontlast en ondersteund in bijvoorbeeld communicatie en advies.
  • Aanjagen en ondersteunen van innovaties. Zijn er nieuwe, niet traditionele kansen? Het loket verneemt deze graag en ondersteunt waar nodig bij elke stap in het proces tot aan de uitvoering.

 

Toekomstbestendige bedrijventerreinen
Bedrijventerreinen in Westfriesland zijn goed voor de werkgelegenheid van ruim 27.000 mensen, maar vragen ook veel energie door de aanwezigheid van productie, logistiek en de maakindustrie. Bedrijventerrein Hoorn 80 verbruikt zo’n 17% van het totale energieverbruik in de gemeente Hoorn. Voor een energieneutraal bedrijventerrein zijn hier dus grote stappen te maken.

Nico Meester, Projectleider Verduurzaming bedrijventerreinen NHN: “De energietransitie biedt ook kansen. Het gaat daarbij om energiebesparing, duurzame opwek, maar ook om onderlinge uitwisseling en opslag van energie. Er zullen lokale energiebedrijven ontstaan waarbij de opbrengsten binnen het gebied zullen blijven.”

Geldbesparing is zeker niet de belangrijkste drijfveer. “Door corona kijken veel bedrijven opnieuw naar hun bedrijfsvoering. Wij vragen dit ook te doen ten aanzien van het productieproces. Hoe kun je dit aanpassen zodat je slimmer omgaat met de energievraag. Dit maakt nieuwe innovatie mogelijk, waardoor een gezond en toekomstbestendige bedrijfsvoering ontstaat. Wij zien dit als de kans om klaar te zijn voor de toekomst,” aldus Hans Huibers, voorzitter van de nieuwe stichting energieneutrale bedrijventerreinen West-Friesland (SEWF) waaronder het loket valt.

Regionale energietransitie
Voor de provincie Noord-Holland kan het Duurzaam Ondernemersloket een belangrijke bijdrage leveren aan de opdracht van de regionale energietransitie. Ilse Zaal, gedeputeerde economie: “Ondernemers zijn zich steeds meer bewust van het belang van duurzaamheidsmaatregelen en de economische voordelen ervan. De provincie wil de verduurzaming op gang houden en bedrijven daarin aansporen én ondersteunen. Het Duurzaam Ondernemersloket is een van de vijf projecten die wij ondersteunen.”

Wethouder Harry Nederpelt van gemeente Medemblik ziet in het Duurzaam Ondernemersloket hét startpunt voor de Westfriese ondernemer die graag (verder) wil verduurzamen met laagdrempelig, deskundig en onafhankelijk advies. ”Een energieneutraal Westfriesland is een van de ambities uit het Pact van Westfriesland 7.1. Energieneutrale bedrijventerreinen spelen daarin een belangrijke rol. Daarom ondersteunen de Westfriese gemeenten de stichting energieneutrale bedrijventerreinen de komende twee jaar met een financiële bijdrage.”

Meer informatie over het loket en de gehele livestream is te vinden en te bekijken via www.duurzaamondernemersloket.nl.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F