Wijkbewoners maken elkaar enthousiast voor groen

Stichting ‘Risdam-Noord Groen’ blijft ook in coronatijden actief. De jaarlijkse plantjesmarkt kan geen doorgang vinden maar in plaats daarvan wordt ‘Struinen langs tuinen’ georganiseerd. Wijkbewoners en andere liefhebbers worden uitgenodigd om op zaterdag 22 mei van 11.00 tot 14.00 uur diverse voortuinen te bezoeken. Dit struinen langs de tuinen zal beplantingsideeën opleveren en bij veel tuinen is het mogelijk om gratis plantjes mee te nemen.

Herman Hogeweg, actief binnen de buurtgroep ‘Risdam-Noord Groen’ vertelt: “Iedereen weet wel dat het vergroenen van de tuinen goed is voor klimaatadaptie en voor de gezondheid van mens en dier. Maar onze voortuintjes zijn vaak klein, je wilt er ook in het zonnetje kunnen zitten en sommigen van ons hebben geen groene vingers en tijd voor onderhoud. Daarom zijn we op zoek naar wijkgenoten die trots zijn op hun voortuin en deze aan anderen willen laten zien. Wat is er leuker dan anderen inspiratie bieden.”

Voor alle ideeën om tuinen mooier te maken zijn plantjes nodig. Het streven is om net als afgelopen najaar, toen waren het zaden tijdens een speciale markt, de plantjes gratis uit te delen.  Gehoopt wordt dat buurtgenoten plantjes beschikbaar stellen. Wil van Putten, een wijkgenote met groene vingers, stelt: “Misschien worden sommige pollen in de tuin te groot, zijn er te veel zaailingen of zijn er te veel tomatenplantjes voorgekweekt? Wij kunnen alles gebruiken. Zet ze in een potje met de naam van de plant erop. Bij de theekruidentuin aan het Erf, dat is tussen Ossenweide en Paardenweide, kun je lege potjes halen.”

Tuinliefhebbers met een groene voortuin wordt gevraagd zich te melden via: hermanhogeweg@gmail.com of 06 – 456 516 33. Op die manier ontstaat een lijst met deelnemende tuinen. Deelnemers hoeven niet persé thuis te zijn; het is natuurlijk wel prachtig als de deelnemer anderen kan enthousiasmeren.

Wijkbewoners die op 22 mei plantjes willen aanbieden bij hun voortuin worden verzocht dat te melden. Dit wordt speciaal vermeld. Ieder die geen plantjes bij de tuin wil zetten maar wel plantjes wil schenken kan de plantjes op donderdag 20 mei en vrijdag 21 mei langsbrengen bij de theekruidentuin of bij de Historische Fruittuin Swaegh aan de Opgang, ter hoogte van de Kerketuin/Hoornbloem.

De organisatie verwacht dat er nogal wat wijkbewoners en liefhebbers van verder weg dit uitje zeker willen meemaken. Ieder die een steentje bij wil dragen aan ‘Struinen langs tuinen’, mede mogelijk dankzij het Betrekken bij Groen Fonds van de provincie Noord-Holland, wordt verzocht dat te melden.

Over de auteur

Risdam-Noord Groen

De buurtgroep ‘Risdam-Noord Groen!’ heeft als doel om de woonwijk leefbaar te houden door te zorgen dat er (weer) meer groen komt in de wijk. Dit zowel in tuinen van bewoners als in het openbaar groen. Het streven is een symbiose van woonwijk met natuur (‘stadsnatuur’). Er wordt aan de bewustwording van de wijkbewoners op diverse manieren gewerkt. Dit proces is er op gericht dat de wijkbewoners weten dat (meer) groen in de wijk bijdraagt aan • betere gezondheid/minder stress; • meer biodiversiteit; • minder criminaliteit; • betere klimaatadaptatie. Activiteiten zijn onder andere: organisatie wijkbijeenkomsten, plantjesmarkten, plantpakketten voor wijkbewoners verzorgen, groenstroken creëren, aanplant ‘Leekerbos’, workshops i.s.m. Clusius College, inzaaien bijenlint, vergroenen drie basisscholen, bijdrage aan Groenvisie van de gemeente. Kortom: Vitamine G(roen) voor Risdam-Noord.

Lees meer artikelen van Risdam-Noord Groen
F
F