Het win-win senario

Besparen is niet alleen makkelijk, het is ook nog eens erg duurzaam! Vanuit Puur Hoorn delen we daarom graag de volgen de bespaartips met u. Samen voor een duurzame stad.

 Spaarlampen

Een spaarlamp is zuiniger met energie dan een gloeilamp. Een spaarlamp koop je al vanaf €2.99 en een gloeilamp voor €1.20. Een spaarlamp is in aanschaf dus duurder dan een gloeilamp. Maar die extra kosten verdient u in half jaar terug. Op de lange duur zijn spaarlampen veel voordeliger.

Stel, er branden bij u in huis vijf lampen gemiddeld drie uur per dag. Wanneer u spaarlampen van 10 Watt gebruikt in plaats van gloeilampen van 40 Watt, dan bespaart u per jaar 175 kWh. Dat is een besparing van ongeveer €35,– per jaar op uw energierekening.

Was op 30°C

Wasmiddelen zijn tegenwoordig zo goed, dat je de wasmachine niet meer op 60°C of 95°C hoeft te zetten om een schone was te krijgen. Vaak is 30°C al genoeg. Dit bespaart niet alleen ongeveer 84 kg aan CO²-uitstoot, maar het komt ook de kwaliteit van je kleding nog eens ten goede. En, niet onbelangrijk, je bespaart jaarlijks zo’n € 30,-!

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop bespaar je jaarlijks maar liefst 10.000 liter drinkwater ter waarde van € 14,-, en nog eens zo’n € 26,- aan gas om het water te verwarmen. En dit zonder dat je wat merkt aan de waterstraal! Trakteer jezelf dus op een waterbesparende douchekop. Ze zijn er al vanaf € 7,49. Dat betaalt zichzelf dus snel terug!

Energiebewust koken

Ook koken kan energiebewust. Als je met de deksel op de pan kookt, kun je tweederde van uw energieverbruik tijdens het koken besparen. Dit kan goed zijn voor een jaarlijkse besparing tot €35,– euro bij elektrisch koken, of tot €13,– bij een gasfornuis.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F