Wonen zonder aardgas

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. Dat lijkt ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. Samen met de bewoners bekijkt de gemeente Hoorn per wijk wat de beste oplossing is.

Plannen

In de periode tussen nu en 2050 komen alle wijken in de gemeente Hoorn een keer aan de beurt. De gemeente kijkt per wijk samen met bewoners wat de beste manier is om op een andere manier te koken, verwarmen en douchen. In 2021 moeten alle gemeentes helder hebben welke wijk wanneer van het aardgas af gaat. Daarbij wordt ook aangegeven in welke wijken er collectieve duurzame energievoorzieningen* worden geplaatst of dat er voor individuele oplossingen** gezorgd moet worden. De gemeente Hoorn is bezig dit duidelijk te krijgen.
Nieuwbouwwoningen krijgen al geen gasaansluiting meer in Hoorn. Dit is sinds 1 juli 2018 zelfs wettelijk geregeld.

Informatieavond 3 april 2019 - Wonen zonder aardgas

Op dit moment is de gemeente Hoorn onderzoek aan het doen welke wijk wanneer van het aardgas af gaat, en welke alternatieve warmtebronnen hiervoor zijn. De antwoorden hierop zijn nog niet bekend, maar de gemeente wil wel nu al alle inwoners laten meedenken en informeren. Daarom organiseert de gemeente Hoorn op woensdag 3 april om 20:00 uur een informatieavond over wonen zonder aardgas, in MFA De Kreek, Meetketting 1-3 in Zwaag.

Tijdens deze avond informeert de gemeente inwoners over waar we mee bezig zijn. De gemeente vindt het belangrijk om te horen hoe iedereen betrokken wilt worden bij de aardgasvrije toekomst in Hoorn, welke informatie inwoners nodig hebben en waar er nog vragen over zijn. Meer informatie over en aanmelden voor deze bewonersavond, kijk op www.hoorn.nl/bijeenkomstaardgasvrij.

Wat betekent wonen zonder aardgas voor jou?

Heb je een eigen woning of huur je? Je zal niet op korte termijn over hoeven te stappen op wonen zonder aardgas. Wel zul je steeds vaker horen over de grote verandering die eraan komt. Ga je verbouwen of verhuizen? Dan is dat natuurlijk wel een mooi moment om je huis voor te bereiden op de toekomst.

Wat kun je nu al doen?

Door nu al te starten met voorbereiden, word je over een aantal jaar niet verrast door hoge uitgaven.

Heb je plannen om je keuken te verbouwen? Kies dan voor inductie. Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? Dan kun je overwegen deze te vervangen door een warmtepomp of te kiezen voor het huren van een cv-ketel. Wat je ook kiest, energie besparen is altijd nodig. Je huis goed isoleren is een eerste belangrijke stap, zodat het warmtegebruik omlaag gaat.

Als je nu al je woning aardgasvrij wilt maken dan kun je het ‘stappenplan aardgasvrij wonen’ van het Duurzaam Bouwloket doorlopen. Het stappenplan vind je hier: https://www.duurzaambouwloket.nl/stappenplan.

Hulp

Wonen zonder aardgas kunnen we alleen als we samenwerken. Daarom zet de gemeente Hoorn het Duurzaam Bouwloket in. Dit is een onafhankelijk energieloket waar je terecht kunt voor onafhankelijk advies over energiebesparing. Ook vind je hier informatie over beschikbare subsidieregelingen en een uitgebreid stappenplan voor aardgasvrij wonen.

Duurzaam Bouwloket

Je kunt contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket via www.duurzaambouwloket.nl of 072 743 39 56.

 

*Collectieve duurzame energievoorzieningen

Bij een collectieve duurzame energievoorziening kun je denken aan een warmtenet. Een warmtenet is een systeem van buizen in de grond voor transport en distributie van warm water, waarmee we huizen en kantoren verwarmen. Dit warme water kan afkomstig zijn van restwarmte van bedrijven en industrie, of kan afkomstig zijn uit de aarde: ook wel aardwarmte of geothermie genoemd. Bij geothermie wordt gebruik gemaakt van warm water uit diepere aardlagen dat omhoog gepompt wordt.

**Individuele duurzame energievoorzieningen

Bij individuele energievoorzieningen kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van een warmtepomp, infraroodpanelen of een pelletkachel. Het is bij alle duurzame energievoorzieningen wel belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is.

F