Zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van jouw stroom leveren. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen. Zelf als je geen geschikt dak hebt kun je via het Zonne-Initiatief toch meedoen.

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van jouw stroom leveren. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen. De afgelopen 5 jaar zijn zonnepanelen zo'n 25 procent goedkoper geworden. In de zomer werken ze op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op.

Zonatlas; is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Wat kan jij in jouw situatie met zonnepanelen? De Zonatlas laat je in één oogopslag zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel energie je op kunt wekken met de zon.

Schermafbeelding-2017-12-18-om-16.55.39

Geen geschikt dak voor zonnepanelen?

Wil je graag zonnepanelen, maar kan je die niet kwijt op eigen dak? Via het Zonne-Initiatief Hoorn kan je alsnog meedoen aan het opwekken van eigen energie, door te investeren in een zonnepaneel die op andermans dak geplaatst wordt. Kijk voor meer informatie en voor de verkoop van zonnecertificaten op de website van het Zonne-Initiatief.

Het Zonne-Initiatief is druk bezig met het zoeken naar nieuwe daken in Hoorn die kunnen dienen voor het collectief opwekken van zonne-energie. Momenteel wordt onderzocht of de Roskam in Zwaag geschikt is. Weet jij een ideaal dak voor zonnepanelen in Hoorn? Laat het ze weten via info@zonneinitiatiefhoorn.nl.

Gratis advies Duurzaam Bouwloket

Voor gratis advies over zonnepanelen kan je terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Hoe werkt een zonnepaneel? Welk paneel is voor mijn dak het meest geschikt? Wie kan de plaatsing voor mij uitvoeren? Krijg ik daar subsidie voor? Bij het Duurzaam Bouwloket kan je terecht met al jouw vragen en wordt je op weg geholpen.

Ook voor gratis advies over andere duurzame maatregelen kan je terecht bij het Duurzaam Bouwloket. De gratis adviesgesprekken worden mogelijk gemaakt door de gemeente Hoorn.

Heb je de keuze gemaakt om zonnepanelen te plaatsen, neem dan deze handig checklist mee tijdens het offerte gesprek!

Subsidie

Wil je voor jouw duurzame maatregelen subsidie aanvragen, kijk dan even op de subsidiepagina.

Wist je dat je als particulier de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terug kunt vragen van de Belastingdienst? Je moet je dan wel bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer. Hoe je dit eenvoudig doet lees je hier.

Opwekken, alternatieve mogelijkheden

Zonnecollector en -boiler

Met een zonnecollector zet je het licht van de zon om in bruikbare energie om ruimtes mee te verwarmen. Hierdoor kan je flink je energierekening en ook gasrekening naar beneden brengen. Zonnecollectoren lijken op zonnepanelen, maar zetten zonne-energie om in warmte in plaats van stroom. In combinatie met een zonneboiler kan je deze warmte gebruiken voor bijvoorbeeld warm douchewater of om ruimtes mee te verwarmen. Hoe dit systeem werkt, wat de kosten zijn en nog veel meer informatie lees je hier.

Windenergie

In Nederland zijn al meerdere windmolenparken aangelegd om groene windenergie op te wekken. Tegenwoordig kan je ook zélf energie opwekken uit wind. Sinds enkele jaren zijn er namelijk ook kleine windturbines. Deze kan je thuis plaatsen en leveren jou direct stroom op. Lees hier hoe een windturbine werkt en waarom je deze nog net veel in de omgeving ziet.

F
F