Zonneparken Zwaagdijk: schrijf je in voor zonne-energie uit de buurt!

Op de grond van een oude perengaard, achter de kerk in Zwaagdijk-West verrijst Zonnepark Zwaagdijk-West. Het project is een samenwerking van buurtinitiatief Zonnecoöperatie West-Friesland, projectontwikkelaar Sunvest, de gemeente Medemblik en inwoners van Westfriesland. Na een succesvolle voorinschrijving start nu de definitieve inschrijving. Tot 31 oktober kan ieder huishouden voor maximaal 5 certificaten inschrijven via www.zonneparkenzwaagdijk.nl.

 

In het najaar van 2021 was de kick-off van Zonneparken Zwaagdijk. Na een lange voorbereiding startte de voorinschrijving voor de zonnecertificaten die symbool staan voor een stukje zonnepark. Hier was zóveel animo voor, dat we nu een officiële go hebben voor het project. Daarom volgt nu de definitieve inschrijving. Mensen die zich hebben aangemeld via de voorinschrijving, krijgen bericht dat ze ingeschreven staan voor het project Zonnepark Zwaagdijk West.

Meedoen in Zonneparken Zwaagdijk kan als je woont in één van de volgende postcodegebieden: 1617, 1625, 1628, 1647, 1652, 1654, 1655,1681, 1682, 1683,1684, 1685, 1686, 1687, 1688, 1689, 1695, 1696, 1715 en 1716.

Deelnemen kan op twee manieren:

  • Je kunt je inschrijven als deelnemer voor eenmalig € 25,-. Je deelt dan gedurende 15 jaar mee in de winst van het zonnepark.
  • Je kunt je inschrijven als participant met maximaal 5 zonnecertificaten van € 75,- per stuk. Je hebt dan 15 jaar recht op een goed rendement en daar boven op de verrekening van de winst, die met de huidige energietarieven aanzienlijk is.

Daarnaast betaal je eenmalig € 10,- voor lidmaatschap van Zonnecoöperatie West-Friesland, dat al het regelwerk voor haar rekening neemt. Inschrijven kan tot 31 oktober 2022 via www.zonneparkenzwaagdijk.nl. Hier kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen


Over Zonneparken Zwaagdijk
Zonneparken Zwaagdijk laat Westfriesland profiteren van de kracht van de zon. Het park, 5 hectare groot, is deels van projectontwikkelaar Sunvest en deels van Zonnecoöperatie West-Friesland 2. De panelen zijn eigendom van de zonnecoöperatie. Met zonnecertificaten of het deelnamebewijs participeer je in het project. De zonnepanelen in het park zullen jaarlijks samen zo’n 6,5 Megawatt aan stroom opleveren. Hiermee levert het zonnepark een belangrijke bijdrage aan het energieneutraal worden van de regio. Bij de aanleg van het zonnepark wordt veel aandacht besteed aan de biodiversiteit, waardoor het een zogenaamd natuurlijk zonnepark zal zijn, dat jaarlijks net zoveel CO2 reduceert als 200.000 bomen zouden doen.


Over Zonnecoöperatie West-Friesland
Zonnecoöperatie West-Friesland vindt dat lokaal opgewekte, duurzame energie voor iedereen bereikbaar moet zijn. Daarom kunnen alle inwoners van Westfriesland meedoen met onze projecten om samen die groene energie in de dorpen en steden op te wekken. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont of hoeveel geld je hebt. De opbrengst delen we met iedereen die meedoet.

Vrijwilligersorganisatie Zonnecoöperatie West-Friesland maakt duurzame energie, opgewekt door de zon, bereikbaar voor alle inwoners van de regio. Deze energie wordt opgewekt via zonnepanelen op daken van grote bedrijfspanden en op daarvoor aangewezen percelen grond, de zonneparken. De vrijwilligers binnen de coöperatie maken zich hard voor de realisatie, het beheer en het onderhoud van de installaties. Ook zorgen ze voor de administratieve afhandeling en het contact met de energiemaatschappij, Belastingdienst en de netwerkbeheerder. Als deelnemer aan Zonneparken Zwaagdijk word je lid van de Zonnecoöperatie West-Friesland voor eenmalig € 10,- waarna je geen omkijken hebt naar alle bovenstaande zaken. Bovendien kun je bij elk nieuw project van de coöperatie inschrijven zonder lidmaatschapskosten.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F